Sebastian Lundh

Tyska Gebhardt etablerar sig i Norden – ”Vi tror marknaden står inför en boom”

Sedan 1952 har det tyska familjeföretaget Gebhardt Intralogistics Group arbetat med intralogistiska lösningar för handel, industri och distribution. Nu etablerar man sig även på den nordiska marknaden med dotterbolag i Danmark och Sverige. 

– Vi har genomfört ett par stora helautomatiserade lagerprojekt de senaste åren, det ena för Würth i Norge och det andra för finska Etra. Med de båda lyckade projekten i ryggen satsar vi nu på att etablera oss som en betydande spelare även i Norden, säger Sebastian Lundh,Sales Manager Nordics på Gebhardt Nordic AB sedanbörjan av 2019. Närmast kommer Sebastian från tjänsten som försäljningsansvarig på OCS Overhead Conveyor Systems AB. 

Het marknad i Norden

Efterfrågan på automationslösningar för lager har ökat markant i Sverige och övriga Norden under senare år – marknader som tidigare har släpat efter internationellt sett. Ett flertal aktörer intensifierar nu sina satsningar i de nordiska länderna, bland annat jättar som amerikanska Dematic och holländska Vanderlande, men även lite mindre aktörer som tyska BÖWE Systec samt Gebhardt. 

– Den nordiska marknaden står inför vad vi tror är en boom de närmaste åren. Det gör det naturligt för oss att etablera en lokal närvaro, både för att ge snabb service och support, men även för att öka vår bearbetning och försäljning. Många företag tar hem lagerverksamhet och produktion efter många år av outsourcing. Det är bland annat en mer överkomlig automatisering som har gjort det möjligt och det innebär att vi kommer att få se en ökad efterfrågan på avancerade intralogistiska system, menar Sebastian Lundh. 

Ödmjuk inför de etablerade konkurrenterna

Gebhardt Intralogistics Group har sedan starten för 67 år sedan sin bas i conveyerteknologi. Idag har utbudet breddats och bolagets ca 500 anställda utvecklar och producerar numera även kranar, robotiserade höghöjdslager och tillhörande IT-system. All utveckling och tillverkning sker vid bolagets huvudkontor och fabrik i tyska Sinsheim. Enligt Sebastian Lundh är det aktörer som Swisslog, Knapp, TGW och SSI Schäfer som är de stora konkurrenterna här i Norden. 

– Med vårt breda utbud kommer vi ta upp kampen med alla dessa aktörer. Samtidigt är vi väldigt ödmjuka inför att de etablerade företagen har funnits länge och är välkända i Norden. Vi måste därför jobba oss in och vara väldigt lyhörda och flexibla. 

Även mindre företag av intresse

Sebastian Lundh ser även de lite mindre och medelstora företagen som intressanta potentiella kunder, där det numera finns möjlighet att erbjuda automationslösningar som inte kräver så stora investeringar. 

-Vi kan erbjuda mindre och billigare lösningar som en start på en automatiseringsprocess. Vi har dessutom utvecklat leasingupplägg som gör det möjligt för fler företag att investera i och få lönsamhet i sin automation. 

Gebhardt Intralogistics Group omsätter drygt 100 miljoner Euro och har under de senaste tio åren vuxit med i genomsnitt 17 % per år. Dotterbolag finns sedan tidigare i Storbritannien, Österrike, Schweiz, Polen och USA.

Fler nyheter

E-handeln rusar – ökade 32 procent på en månad

Enligt årets första E-barometer (PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research) ökade e-handeln med konsumenter med 32 % från februari till mars och för hela kvartalet växte e-handeln med konsumenter med 16 %. Största produktkategorierna blev för första gången i barometerns historia skönhet, hälsa – inklusive apoteksvaror – följt av kläder och skor. Starkast tillväxt under hela kvartalet hade apoteksvaror som ökade med 37 % följt av dagligvaror som ökade med 27 %.

Läs mer »