”Wow, vilket fantastiskt, högteknologiskt lager!”

Familjeföretaget Varner etablerades i Norge 1962 av Frank Varner och är idag en av de största modekoncernerna i Norden. Sedan starten har företaget vuxit rejält med sina välkända varumärken Cubus, Dressmann, Carlings, Bik Bok, Volt och Junkyard. 

Under 2012 organiserade Varner all sin logistik i en central avdelning för samtliga butikskedjor. Syftet var att ta ett strategiskt grepp om sin supply chain och logistik för att säkerställa en hög leveransprecision, effektivitet och långsiktig konkurrenskraft. Bildandet av den nya, centrala logistikorganisationen blev startskottet för en imponerande utveckling av företagets logistik och varuförsörjning, inklusive etableringen av ett högautomatiserat centrallager i Vänersborg. 

– Flera år av god tillväxt gjorde att vi till slut samarbetade med ett tiotal 3PL-lager. Kring 2010 var lagerstrukturen alltför vildvuxen, ineffektiv och leveransprecisionen till våra butiker var inte bra, säger Anders Eriksson, Supply Chain Director i Varner och en drivande kraft bakom koncernens logistikutveckling. 

Helhetsgrepp över supply chain

Den nya centrala logistikenheten påbörjade under 2013 ett arbete för att standardisera och effektivisera logistiken och ta ett helhetsgrepp över den framtida utvecklingen av sin försörjningskedja. Högsta prioritet i det arbetet var att konsolidera de externa lagren och bygga upp ett eget automatiserat centrallager som säkerställer långsiktig tillväxt med god lönsamhet.

– Våra ägare var väldigt tydliga med att de ville se en förändring där vi tog kontroll över logistiken på ett annat sätt och investerade i en konkurrenskraftig framtidslösning. Ganska snart var det uppenbart att vi skulle etablera ett eget centrallager och vi sjösatte därför en konceptstudie för att fastställa hur ett eget lager borde utformas, givet en rad olika parametrar. 

Konceptstudien, som genomfördes i samarbete med Swisslog, inriktades på att ta fram data om SKUer, orderstruktur, materialflöden och analysera hur detta skulle utvecklas under de närmaste tio åren. Studien resulterade i beslutet att bygga ett pallager, ett kartonglager och ett lager för styckplock samt en lösning för hängande plagg. Alltsammans med en hög grad av automation. 

Valde Vänersborg

När inriktningen var fastställd bjöd Varner in ett stort antal automationsbolag i en upphandlingsprocess samtidigt som man sökte efter lämplig tomtmark att uppföra anläggningen på. 

– Under 2014 fattades beslut om att välja Swisslog som partner för lagerprojektet och efter att ha genomfört en tyngdpunktsberäkning bestämde vi oss för att lokalisera centrallagret i Vänersborg, i närhet Göteborgs hamn, de stora Europavägarna och vår största marknad, Norge, förklarar Anders. 

”Världens bästa lager” 

Under arbetets gång etablerades även ambitionen att bygga ”världens bästa lager”, vilket med tiden blev en slogan som fortfarande används flitigt för att sätta ribban högt och skapa en intern stolthet över den gemensamma arbetsplatsen.

– Vi tänkte att om vi nu ska bygga det som kanske blir vårt enda lagerprojekt så ska det banne mig bli världens bästa lager, säger Anders med ett skratt och nämner att Varner under tio år har gjort en miljardinvestering i Vänersborg. 

Med förvärv av tomtmark, markarbeten, konstruktion av byggnader, automationslösningar, tullager, import och distribution samt organisation av alltsammans blev det utan jämförelse Varners största investering någonsin. En strategiskt helt avgörande satsning som har resulterat i såväl effektivitet, leveransprecision, tillväxtförmåga och därmed konkurrenskraft. 

Kontinuerlig expansion

2016 invigdes den nya anläggningen som då huserade ett höglager för pallar, en miniload-anläggning, en AutoStore-lösning, plus en hel del annat. 

– Då trodde vi att anläggningen skulle ha tillräcklig kapacitet ganska länge, men så blev det inte. Redan något år efter invigningen började vi addera kapacitet i vår AutoStore och 2020 hade den fördubblats, säger Anders och framhåller att man genomförde what if-scenarios för hur olika utvecklingsscenarios skulle mötas. Och redan när anläggningen projekterades och byggdes tog Varner höjd för tillväxt genom att skapa förutsättningar för att agera flexibelt. Den strategin har varit lyckosam eftersom den gjort det enklare att addera lagerautomation i anläggningen efter hand. 

AutoStore nummer två

Den första större expansionen i lagret gjordes 2020. Då fördubblades kapaciteten i AutoStore-anläggningen vilket innebar att 122 robotar, 56 000 lådor och åtta plockstationer adderades. Men redan då stod det klart den snabbt ökande e-handeln krävde ytterligare åtgärder, samtidigt som Varners ägare ville skapa förutsättningar för att ytterligare öka försäljningen online. 

– Tidigt 2021 tog vi upp en diskussion med Swisslog kring hur vi skulle kunna hantera situationen. Slutsatsen blev ganska snabbt att hur vi än gör så handlar det om en stor investering, men våra ägare pushade på oss för att verkligen gå vidare och satsa, både för att öka vår kapacitet för den växande näthandeln, men även för att ge våra kunder och butiker bättre och snabbare service, berättar Anders. 

Investerat smart

Lösningen blev att bygga ut lagret med 20 000 kvadratmeter och installera en ny, hypersnabb AutoStore som används uteslutande för leveranser till e-handelskunder, medan den befintliga AutoStore-lösningen hanterar varuförsörjningen till de cirka 1 100 fysiska butikerna i Sverige, Norge, Finland och Island. 

Den nya AutoStore-lösningen invigdes 2023 och kan hantera 7 500 orderrader per timme, vilket gör den till en av de snabbaste i världen. Fullt utbyggd består lösningen av 323 robotar och 330 000 lådor. Och det finns viss expansionsmöjlighet kvar i lagret. Exempelvis är det möjligt att bygga ut lagret med 14 000 pallplatser och med fler plockstationer. Men därefter är det stopp. 

– Jag tycker vi har investerat smart. Vi har tagit kostnaden för en ny lagerfastighet och infrastrukturen men bara 75 procent av vår automationslösning och genomflödet. Resterande kostnader tar vi i takt med att kapaciteten behöver öka och vi har fortfarande en bra tillväxtkapacitet, säger Anders.

”Här vill jag jobba!”

De senaste åren har Varners logistikutveckling handlat mycket om att utveckla försörjningsflödena utifrån ett mer produktionslogistiskt flödestänkande – från leverantörer till butik och konsument. I det arbetet är bolagets lagerchef sedan i juni 2022, Anne Holopainen, en nyckelspelare. 

– Jag var ganska nöjd med det jobb jag hade, men när jag första gången klev in på lagret i Vänersborg så var det med en känsla av ”wow, vilket fantastiskt, högteknologiskt lager, här vill jag jobba!”. När jag erbjöds jobbet som lagerchef var det lite som en dröm att få arbeta i Europas kanske modernaste lager och en av Nordens största modekoncerner, säger Anne med en passion som inte går att ta miste på. 

Med trettio års erfarenhet av olika logistikroller, bland annat på Nobia och Rexel, har Anne stor erfarenhet av både logistik, ledarskap och inte minst processutveckling. 

– Innan Varner hade jag aldrig arbetet i en så pass högteknologisk logistikverksamhet. Det jag bland annat har bidragit med är en ny arbetsorganisation där vi arbetar processtyrt, med tydliga KPIer, mer struktur och standardisering. Det i sin tur har bidragit till att vi har förbättrat vår produktivitet och leveranssäkerhet de senaste åren. 

Som en lagledare

Med hundratals medarbetare – både egna anställda och tillfällig personal under högsäsonger – är Annes ledarskap starkt människocentrerat. För även om lageranläggningen är högteknologisk så gäller det att få till ett bra samspel mellan teknik och människor.  

– Min roll är lite som att vara en lagledare här. Jag lägger därför mycket tid på att stötta och motivera våra fem processägare i deras arbete och ser till att helheten fungerar på ett bra sätt. Det gäller att ta tillvara alla människors styrkor, förstå deras drivkrafter och bidra till att medarbetarna ska trivas och vilja prestera bra, säger Anne och berättar att hon nu är nöjd med hur verksamheten fungerar. 

– Nu är vi i ett läge där vi främst fokuserar på ständiga förbättringar och på att utveckla arbetsmiljön. Det känns otroligt roligt och jag njuter varje dag av att gå runt i produktionen, höra bandet rulla, se kartonger åka på banan på väg ut till våra butiker och kunder. Jag tror faktiskt att vi har världens bästa lager!

Fler nyheter