Dagab bygger nytt och automatiserar med Knapp

Nu är det klart att Dagab väljer Knapp som leverantör av ett helautomatiskt skyttelsystem, vilket ska effektivisera hanteringen och öka kapaciteten i Dagabs nya lager i Landskrona.

I Landskrona investerar Dagab i ett 37 000 kvadratmeter stort distributionscenter för leverans av frukt och grönt till butiker över hela landet. Dagab är ansvariga för butiksleveranser och logistikprocesser inom hela Axfood-koncernen.

– Den helautomatiska lösningen från Knapp säkerställer ett effektivt produktflöde med den senaste tekniken. Vårt mål är att hela tiden förbättra servicen för våra kunder, säger Nicholas Petterson, vd för Dagab.

Dagab kommer använda sig av Knapps FAST-lösning (Fully Automated Standard Tray Picking) i det nya distributionscentret. Det kommer bland annat bestå av palleterings- och staplingsmaskiner, plock- och lagringssystemet OSR Shuttle™ Evo. Skyttelrobotarna lagrar, buffrar och packar allt i butikspecifik ordning. Det gör att butikspersonalen får en smidig leverans där varorna ligger rätt utefter butikens layout.

– Fast-lösningen innebär en automation av hela processen. All hantering, plockning och packning sköts automatiskt, endast vid in- och utleveranser behövs mänsklig handpåläggning, vilket säkerställer en felfri orderhantering, säger Mikael Holmqvist, Managing Director på Knapp AB.

Dagab kommer också att använda sig av Knapps mjukvara, KiSoft, som ser till att automationslösningarna samarbetar för att på snabbast och smidigast sätt plocka ihop en beställning. Mjukvaran ser också till att de mest frekventa produkterna placeras på bäst platser i gångarna. Det effektiviserar processerna, vilket bidrar till att Dagab kommer att kunna hantera upp till 55 000 enheter per dag.

– Vi investerar löpande kraftigt i utvecklingen av våra lösningar. Det är därför extra härligt att få förnyat förtroende att leverera ytterligare en anläggning med världsledande teknik som hjälper Dagab att flytta fram positionerna, säger Mikael Holmqvist.

Lagret i Landskrona beräknas vara klart 2024 och sedan tidigare har Dagab använt lösningar från Knapp i distributionscentret i Jönköping som förser 600 butiker med färskvaror.

Fler nyheter

DHL Express rankas högt som arbetsplats

DHL Express uppger i ett pressmeddelande att företaget återigen har rankats högt i Great Place to Works (GPTWs) årliga rankning av certifierade företag, vilket är ett erkännande av en attraktiv arbetsplats där medarbetarna trivs och känner sig engagerade.

Läs mer »

Ny byggs Panattoni Landvetter

Amerikanska fastighetsutvecklaren Panattoni uppför ytterligare en logistikfastighet i Sverige. Den här gången gäller det ”Panattoni Landvetter” – en citynära logistik- och industrifastighet i anslutning till riksväg 40 och i närhet till Göteborg Landvetter Flygplats och Göteborgs Hamn.

Läs mer »