Dagab bygger nytt och automatiserar med Knapp

Nu är det klart att Dagab väljer Knapp som leverantör av ett helautomatiskt skyttelsystem, vilket ska effektivisera hanteringen och öka kapaciteten i Dagabs nya lager i Landskrona.

I Landskrona investerar Dagab i ett 37 000 kvadratmeter stort distributionscenter för leverans av frukt och grönt till butiker över hela landet. Dagab är ansvariga för butiksleveranser och logistikprocesser inom hela Axfood-koncernen.

– Den helautomatiska lösningen från Knapp säkerställer ett effektivt produktflöde med den senaste tekniken. Vårt mål är att hela tiden förbättra servicen för våra kunder, säger Nicholas Petterson, vd för Dagab.

Dagab kommer använda sig av Knapps FAST-lösning (Fully Automated Standard Tray Picking) i det nya distributionscentret. Det kommer bland annat bestå av palleterings- och staplingsmaskiner, plock- och lagringssystemet OSR Shuttle™ Evo. Skyttelrobotarna lagrar, buffrar och packar allt i butikspecifik ordning. Det gör att butikspersonalen får en smidig leverans där varorna ligger rätt utefter butikens layout.

– Fast-lösningen innebär en automation av hela processen. All hantering, plockning och packning sköts automatiskt, endast vid in- och utleveranser behövs mänsklig handpåläggning, vilket säkerställer en felfri orderhantering, säger Mikael Holmqvist, Managing Director på Knapp AB.

Dagab kommer också att använda sig av Knapps mjukvara, KiSoft, som ser till att automationslösningarna samarbetar för att på snabbast och smidigast sätt plocka ihop en beställning. Mjukvaran ser också till att de mest frekventa produkterna placeras på bäst platser i gångarna. Det effektiviserar processerna, vilket bidrar till att Dagab kommer att kunna hantera upp till 55 000 enheter per dag.

– Vi investerar löpande kraftigt i utvecklingen av våra lösningar. Det är därför extra härligt att få förnyat förtroende att leverera ytterligare en anläggning med världsledande teknik som hjälper Dagab att flytta fram positionerna, säger Mikael Holmqvist.

Lagret i Landskrona beräknas vara klart 2024 och sedan tidigare har Dagab använt lösningar från Knapp i distributionscentret i Jönköping som förser 600 butiker med färskvaror.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »