AutoStore växer på dämpad marknad – tvister med Ocado lösta för 2,8 miljarder

Under andra kvartalet i år ökade automationsbolaget AutoStore sina intäkter med 6 procent till 175,5 miljoner USD, samtidigt som en bruttomarginal på 67,6 procent uppnåddes, vilket var en ökning med 11 procent jämfört med året innan. Samtidigt meddelar bolagets vd Mats Hovland Vikse att samtliga långdragna globala patenttvister med engelska Ocado Group nu har lösts – till en kostnad av 2,8 miljarder kronor.

– Vi är nöjda med denna uppgörelse som löser våra meningsskiljaktigheter och gör att vi kan fortsätta fokusera på våra respektive affärsmål, säger Hovland Vikse i en kommentar.

Lösningen på tvisten, som presenterades den 22 juli, innebär att AutoStore ska betala 200 miljoner pund – ca 2,8 miljarder kronor – till Ocado för att lösa patenttvisterna. AutoStore kommer att betala beloppet till Ocado under en tvåårsperiod, enligt ett uttalande. Ingen av parterna har dock närmare preciserat orsaken till överenskommelsen och vad miljardbeloppet faktiskt kompenserar Ocado för. Både AutoStore och Ocado licensierar sin teknik för kublager till återförsäljare över hela världen och under flera år utkämpat juridiska patenttvister. 

AutoStore ser trots det juridiska bakslaget och åtföljande stora skadeståndsbeloppet positivt på framtiden, och prognosticerar en tillväxt på mellan 20- 30 procent för 2023, på en marknad som bedöms växa med ca 15 procent på medellång sikt. Orderingången på 136,8 miljoner USD minskade med 15 procent jämfört med samma period förra året, vilket antas återspegla längre beslutscykler bland slutkunderna.

– Det finns ett stort intresse för automatiserade lagerlösningar bland både nya och befintliga kunder. Vi ser dock ett ökat fokus på kortsiktiga investeringsbudgetar som driver längre beslutscykler, säger Mats Hovland Vikse. 

Fler nyheter

Paulig och Einride i samarbete för elektrifierade transporter

Livsmedelskoncernen Paulig tar ett steg mot en mer hållbar logistik genom att samarbeta med Einride, fraktteknikföretaget som levererar digital, elektrisk och autonom transport. Tillsammans strävar de efter att reducera CO2e-utsläppen genom att elektrifiera Pauligs största transporter av Santa Maria-produkter i Sverige, med en planerad utsläppsminskning på upp till 87 procent på utvalda rutter. Samarbetet är ett steg i Pauligs ambition att halvera sina utsläpp från hela värdekedjan fram till 2030.

Läs mer »

Kappahl Group väljer Vanderlande och Consafe Logistics som partners för ny distributionscentral

Under 2026 flyttar Kappahl Group logistiken från sin nuvarande distributionscentral i Mölndal till ett nybyggt logistikcenter i Arendal vid Göteborgs hamn. Nu står det klart att det blir Vanderlande som kommer leverera automationslösningarna i den 34 000 kvadratmeter stora fastigheten och Consafe Logistics levererar mjukvaran ASTRO WMS som ska styra hela anläggningen.

Läs mer »