Foto: DB Schenker

DSV vinner budstrid – köper Schenker för 14 miljarder Euro uppger källor

Danska logistikjätten DSV har vunnit kampen om att få köpa Schenker. Det uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor hos ägarbolaget Deutsche Bahn och den tyska regeringen. D

Reuters uppger att ett preliminärt kontrakt för transaktionen har upprättats och ska undertecknas de närmaste dagarna. Köpeskillingen ska uppgå till 14 miljarder euro (dvs ca 15,5 miljarder dollar eller 144 miljarder SEK). Innan affären är helt klar ska den godkännas av DB:s förvaltningsråd som består av representanter för ägaren, den tyska staten, och fackliga företrädare. Även styrelsen i bolaget ska träffas i ett extra styrelsemöte under de kommande dagarna för att godkänna affären. Fackliga representanter i styrelsen har tidigare motsatt sig DSV:s bud, som var något högre än konkurrenten CVC:s, eftersom de förväntade sig att det skulle resultera i fler förlorade jobb.

Syftet med Deutsche Bahns försäljning av det lönsamma dotterbolaget Schenker är att finansiera investeringar i sin krisdrabbade kärnverksamhet och reducera ett skuldberg som uppgår till 30 miljarder euro. Varken DSV eller Deutsche Bahn har ännu kommenterat uppgifterna.

Om affären genomförs blir det DSVs hittills största förvärv och det största någonsin för ett danskt företag. DSV har expanderat mycket snabbt genom flera förvärv de senaste åren, bland annat av schweiziska Panalpina och blir med förvärvet av Schenker världens största speditör.
Schenker har mer än 70 000 anställda på 1 850 platser världen över, varav cirka 15 000 i Tyskland.


Fler nyheter

Logistikautomation för lönsam tillväxt

I senaste SCE TALKs samtalar Stefan Karlöf med Ahlsells logistikdirektör Daniel Johansson och KNAPPs Nordenchef Mikael Holmqvist om den miljardsatsning lagerautomation som Ahlsell gör i sitt centrallager i Hallsberg – automation som levereras av KNAPP. Se avsnittet här.

Läs mer »

Tillsammans mot resilienta och hållbara transportsystem

Resiliens och hållbarhet i transportsystemen är två av dagens största utmaningar. Den ökande förändringstakten och komplexiteten i vårt samhälle skapar ett akut behov av motståndskraftiga (resilienta) och klimatmässigt hållbara transportsystem för att säkerställa tillförlitliga, effektiva och klimatsmarta försörjningskedjor. Så inleder Maria Björklund, Niklas Simm, Henrik Gillström och Helena Forslund sin senaste artikel i Supply Chain Effect; om hur resiliens och hållbarhet kräver samarbete mellan aktörerna i försörjningskedjan.

Läs mer »