Rivo Reinson, Logistics Director på Euronics i Estland.

Estlands första AutoStore invigd – levererad av Swisslog

Euronics, Baltikums största elektronikdistributör, beslutade 2021 att investera i en AutoStore-lösning från Swisslog, i tuff konkurrens med andra aktörer. Installationen av AutoStore-lösningen påbörjades under sommaren 2021 i Assaku nära Tallinn, Estland. Enligt Euronics logistikchef Rivo Reinson innebär det nya automatiserade lagret att en kundorder kan färdigställas inom 20 sekunder efter genomfört köp och att kunderna nu får leverans inom 2-3 timmar. 

– Med den automatiserade lösningen har vi lyckats komprimera och öka genomströmningen av våra artiklar och möta höga krav på en effektiv hantering och korta ledtider. De artiklar som tidigare krävde på 2 000 kvadratmeter lageryta kan nu förvaras och hanteras på endast 600 kvadratmeter lageryta, säger Rivo Reinson, Logistics Director på Euronics i Estland.  

Den automatiserade lagerlösningen består av 21 000 lådor, 28 robotar, ett conveyersystem och 2 plockportar som är utrustade med Pick & Put-to-Light system med två relay portar (High Speed/Pick & Pass) som accelererar plockhastigheten. Alltsammans styrs av Swisslogs WMS SynQ. I leveransen ingår även Swisslog Hololens augmented reality glasses, en innovativ lösning som kompletterar service on-site med en VR-baserad lösning för service och support på distans. Lösningen ger kortare svarstider vid service och support, reducerade kostnader och en bättre kundservice. 

– Swisslog har varit ett fantastiskt stöd under hela processen. Till och med när vi hade vissa problem under annandag jul så ställde de upp och hjälpte oss. När vi framöver ställs inför behovet av att investera i ytterligare automation är definitivt Swisslog vår självklara partner, säger Rivo Reinson.

– Att ha levererat den första AutoStore-lösningen i Estland är stort och för Euronics stärker lösningen deras konkurrenskraft. Alla involverade har samarbetet mycket bra och vi har smidigt tagit oss förbi olika utmaningar. Nu har vi etablerat ett partnerskap för framtiden, med ambitionen att ytterligare utveckla systemen, säger Frank Niemietz, Head of Sales Autostore Europe på Swisslog. 

Euronics är en internationell grupp av nationella återförsäljare som är verksamma i EMEA- och CIS-regionerna och som erbjuder innovativa elektriska produkter till konsumenterna via en omnikanalstrategi. Den första Euronics-butiken i Estland öppnade 2003 och är för närvarande den största återförsäljaren av hushållsapparater och elektronik i landet.

Fler nyheter

Scania fortsätter att investera i logtech-bolag – lanserar ny riskkapitalfond

Efter framgångarna med sin första riskkapitalfond, Scania Growth Capital I, lanserar Scania nu Scania Growth Capital II. Den nya fonden kommer också att förvaltas av East Hill Equity och bestå av 2 miljarder kronor i kapital. Scania Growth Capital II kommer att fortsätta att investera i de mest attraktiva företagen och entreprenörerna inom teknikområden B2B, särskilt inom områden som mjukvara, produkter, lösningar och tjänster inom mobilitet, uppkoppling, självkörande fordon, elektrifiering, smarta fabriker och hållbarhet.

Läs mer »

Världens största AutoStore blir ännu större

E-handelsbolaget Boozt automatiserade 2017 sitt lager med en AutoStore-lösning, som blev världens största. AutoStore-lösningen utökades därefter under 2021 och nu utökas den igen som en följd av en ökad efterfrågan och ett bredare utbud. Anläggningen består efter den senaste utbyggnaden av 1 243 robotar, 1 245 000 lådor och 301 portar och är alltjämt världens största. Leverantör av anläggningen är Element Logic.

Läs mer »

AMR:s – Nästa generationens AGVer revolutionerar logistikautomationen

Det finns mängder av analysföretag som gör prognoser för framtida teknikinvesteringar inom automation. Gemensamt för alla är att de förutspår en mycket stark ökning av logistikautomation i allmänhet och av så kallade Autonomous Mobile Robots (AMR) i synnerhet – en marknad som förutspås växa med mellan 16-35 procent till och med 2030*.

Läs mer »