Rivo Reinson, Logistics Director på Euronics i Estland.

Estlands första AutoStore invigd – levererad av Swisslog

Euronics, Baltikums största elektronikdistributör, beslutade 2021 att investera i en AutoStore-lösning från Swisslog, i tuff konkurrens med andra aktörer. Installationen av AutoStore-lösningen påbörjades under sommaren 2021 i Assaku nära Tallinn, Estland. Enligt Euronics logistikchef Rivo Reinson innebär det nya automatiserade lagret att en kundorder kan färdigställas inom 20 sekunder efter genomfört köp och att kunderna nu får leverans inom 2-3 timmar. 

– Med den automatiserade lösningen har vi lyckats komprimera och öka genomströmningen av våra artiklar och möta höga krav på en effektiv hantering och korta ledtider. De artiklar som tidigare krävde på 2 000 kvadratmeter lageryta kan nu förvaras och hanteras på endast 600 kvadratmeter lageryta, säger Rivo Reinson, Logistics Director på Euronics i Estland.  

Den automatiserade lagerlösningen består av 21 000 lådor, 28 robotar, ett conveyersystem och 2 plockportar som är utrustade med Pick & Put-to-Light system med två relay portar (High Speed/Pick & Pass) som accelererar plockhastigheten. Alltsammans styrs av Swisslogs WMS SynQ. I leveransen ingår även Swisslog Hololens augmented reality glasses, en innovativ lösning som kompletterar service on-site med en VR-baserad lösning för service och support på distans. Lösningen ger kortare svarstider vid service och support, reducerade kostnader och en bättre kundservice. 

– Swisslog har varit ett fantastiskt stöd under hela processen. Till och med när vi hade vissa problem under annandag jul så ställde de upp och hjälpte oss. När vi framöver ställs inför behovet av att investera i ytterligare automation är definitivt Swisslog vår självklara partner, säger Rivo Reinson.

– Att ha levererat den första AutoStore-lösningen i Estland är stort och för Euronics stärker lösningen deras konkurrenskraft. Alla involverade har samarbetet mycket bra och vi har smidigt tagit oss förbi olika utmaningar. Nu har vi etablerat ett partnerskap för framtiden, med ambitionen att ytterligare utveckla systemen, säger Frank Niemietz, Head of Sales Autostore Europe på Swisslog. 

Euronics är en internationell grupp av nationella återförsäljare som är verksamma i EMEA- och CIS-regionerna och som erbjuder innovativa elektriska produkter till konsumenterna via en omnikanalstrategi. Den första Euronics-butiken i Estland öppnade 2003 och är för närvarande den största återförsäljaren av hushållsapparater och elektronik i landet.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »