Danska grossisten Lemvigh-Müller investerar i framtidens kundbehov

Danska grossisten Lemvigh-Müllers stärker sin marknadsposition och gör företaget redo för framtiden med ett nytt toppmodernt lager, tillika bolagets största logistikinvestering någonsin. För det nya lagrets automation har KNAPP valts som partner.

Danska tekniska grossisten Lemvigh-Müller genomför nu sin största lagerinvestering någonsin och centraliserar lagerverksamheten i sina två existerande enheter i Odense och Kolding till en enda toppmodern lageranläggning i Kolding. Investeringen säkerställer att Lemvigh-Müller kan hantera större godsvolymer och erbjuda ännu mer kundanpassade och hållbara logistiktjänster i framtiden. Den nya lösningen ger också bättre möjligheter att följa produktflöden, lagereffektivitet och kapacitetsutnyttjande, för att kunna erbjuda marknaden ännu snabbare leveranser.

En omfattande helhetslösning

Lemvigh-Müller är marknadsledande i Danmark inom stål och tekniska lösningar och man hanterar dagligen mer än 60 000 artiklar i företagets två lagerenheter i Odense och Kolding. Som grossist levererar man till kunder inom en lång rad industrier, som bygg och anläggning, industri, offentlig sektor samt el och VVS. För det nya logistikprojektet har Lemvigh-Müller valt KNAPP som partner för implementering och omfattande uppgraderingar av automationslösningar och mjukvara i den nya anläggningen, vilket gör projektet till KNAPPs största i Danmark.

– Vi är stolta att Lemvigh-Müller har gett oss förtroendet att driva ett projekt av den här storleken. Framtiden kräver sömlös logistik genom hela värdekedjan och vår erfarenhet av den här typen av modernisering innebär att vi kan leverera en komplett helhetslösning med de senaste teknologierna, säger Mikael Holmqvist, vd för KNAPP Nordics.

Investering i framtidens logistik

Projektet innefattar implementeringen av en 23 meter hög KNAPP Evo Shuttle-lösning med cirka 130 000 lagerplatser och 12 ergonomiska pick-it-easy arbetsstationer. Ett 38 meter högt höglager med plats för 26 000 pallar kommer också att byggas, där pallkranar och monorails enkelt kan hantera stora pallvolymer. Andra funktioner, som bidrar till att göra lagret helautomatiserat innefattar maskiner för förpackningshantering, robotstyrd palletering och halvautomatisk pall till pall-plockning med automatisk matning av pallar från pallagret. Utöver detta fimplementeras maskiner för kabelkapning, för att i stor skala kunna leverera kablar med mått exakt anpassade till kundernas behov.

– Vårt lager i Kolding har varit i drift sedan 2003 och fungerar utmärkt. För att framtidssäkra vår logistik och lagerhantering gör vi nu den största logistikinvesteringen i företagets historia. Med vår nya toppmoderna anläggning i Kolding säkerställer vi att vi kan fortsätta växa och leverera ännu snabbare till våra 23 butiker och tusentals kunder över hela Danmark. Vi är övertygade om att vårt nya lager kommer att rusta oss för framtiden och ge oss en stor fördel på marknaden genom ännu bättre kundlösningar, förklarar Christian Søgaard Christensen, vd på Lemvigh-Müller.

Partnerskapet mellan KNAPP och Lemvigh-Müller sträcker sig 20 år tillbaka i tiden, vilket Michael Lichtenberg Crone, Logistik- och produktionschef på Lemvigh-Müller ser som en styrka, särskilt i ett projekt av den här storleken.

– När du gör stora investeringar i en affärskritisk infrastruktur måste du vara helt säker på att ditt leverantörsval är det rätta. Genom hela processen har vi haft en bra magkänsla när det gäller KNAPP och teamet vi har arbetat med. Hög professionalism, bra kemi och en god känsla för affären och våra behov – det har varit känslan hela vägen. Vi är helt övertygade om att vi har gjort rätt val, säger han.

Ett ökat fokus på mjukvaran

Som en viktig del av projektet har KNAPP, som certifierad SAP EWM-partner, hjälpt till att skräddarsy mjukvarulösningen för lagret i Kolding. SAP Extended Warehouse Management (EWM) implementeras i Lemvigh-Müllers nyligen uppgraderade SAP S/4 HANA-system och bildar en heltäckande lösning för hela lagerprocessen, där SAP EWM fungerar både som WMS Warehouse Management System (WMS) och Warehouse Control System (WCS) för såväl de manuella som de automatiserade delarna av lagret. Resultatet blir färre gränssnitt och en högre grad av processoptimering. KNAPP använder även ett simuleringssystem för kvalitetssäkring som möjliggör visuella tester av lagerprocesserna innan projektet går live. Det övergripande syftet med den nya SAP EWM-lösningen är att se till att Lemvigh-Müller kan utnyttja alla möjligheter med det nya lagret på ett optimalt sätt, genom ett enda automatiserat och framtidssäkrat SAP-system, som möjliggör en mer omfattande lagerlösning med automatiserade processer från order till leverans. 

Speditören American Lamprecht erbjuder förbättrad visibilitet för flyg- och sjötransporter 

Den globala leverantören av logistiklösningar, Descartes Systems, meddelar att speditören American Lamprecht nu kan ge sina kunder uppdateringar i realtid om sina flyg- och sjötransporter. Informationen hämtas via Descartes spårningslösning, som är integrerad med företagets lösning för fakturering och redovisning av transporter. 

– Dagens kunder förväntar sig att kunna se status för sina försändelser på begäran, oavsett transportsätt. Med Descartes avancerade spårning kan vi ge information om försändelsen position och dess status i varje skede av flyg- eller sjötransporten, när som helst och var som helst. Detta förbättrar inte bara kundservicen, utan minskar även den tid som läggs på att spåra försändelser manuellt. Genom att integrera vårt system med Descartes speditörslösning kan vi arbeta mer effektivt, förbättra servicenivån och lägga mer tid på att skapa värde för våra kunder, säger Patrick Imhof, vd på American Lamprecht.

Descartes Global Logistics Network (Descartes GLN), är ett av världens mest omfattande logistiknätverk, och de avancerade funktionerna för spårning av försändelser kopplas till ett stort antal flyg- och sjötransportörer i Descartes OneView Forwarder Enterprise. Denna backoffice-lösning används av tusentals speditörer och tullombud som grunden för deras redovisning, finansiella rapportering och fakturering. Med den här lösningen kan speditörer, som American Lamprecht, automatisera spårning av sjö- och flygtransporter. De får en samlad överblick i realtid, kan beräkna mer exakta ankomsttider, få varningar vid förseningar och samla all viktig information på ett ställe. Det gör det enklare att fatta beslut och hantera risker i transportkedjan. 

– Vi är glada att kunna hjälpa American Lamprecht att ge sina kunder smidig tillgång till uppdaterad information om flyg- och sjötransporter i realtid, tack vare de fördelar som Descartes OneView-plattformen erbjuder, säger Scott Sangster, General Manager, Logistics Services Providers på Descartes, och lägger till:  

– Oavsett om det handlar om import eller export gör den här lösningen det enklare för logistikleverantörer att digitalisera och effektivisera sina arbetsflöden. Det innebär bättre samordning av transporter och ökad kundservice, utan att öka arbetsbördan.

Nytt nummer! Hållbarhet, motståndskraft och elasticitet

Nu är årets andra utgåva av Supply Chain Effect tryckt och under distribution. Fördjupningstemat den här gången är ”Hållbarhet, motståndskraft och elasticitet” i supply chain. Att både hållbarhet och motståndskraft på kort tid har blivit högprioriterat i försörjningskedjan framgår med all önskvärd tydlighet i detta nummer, där vi har många insiktsfulla texter från både akademi och näringsliv.

Särskilt påtaglig är den ökade strävan efter mer resiliens och hållbarhet inom transportområdet, där dagens geopolitiska hot tillsammans med den ökande användningen av olika mjukvarulösningar och en begynnande elektrifiering av transporterna skapar stor dynamik. I SCE #2 analyseras även globaliseringens fortsatta utveckling och Trump tullarnas konsekvenser för globala supply chains, och en hel del annat. Tidningen kan redan nu läsas/laddas ned som pdf här.

SCE #2 2025

  • TEMA: Hållbarhet, motståndskraft och elasticitet
  • Globaliseringen består, men den kräver mer.
  • Hållbara och motståndskraftiga supply chains är en nyckelfråga för Sverige. Ted Lundström intervjuas av Marika Karlöf.
  • Resiliens i försörjningskedjor och behovet av systemsyn av Erik Sandberg och Fredrik Stahre.
  • Den digitaliserade försörjningskedjan – en tillgång i en turbulent omvärld. Av Julia Weltman, Mikael Johansson och Daniel Tolergård.
  • ”Smarta IT-lösningar snabbaste sättet att reducera klimatutsläpp från transporter”, intervju med Lars Persson.
  • Handelskaoset: Hur kommer Trumps tullar förändra världens supply chains? Av Stefan Karlöf.
  • Tillsammans mot resilienta och hållbara transportsystem. Av Maria Björklund, Niklas Simm, Henrik Gillström och Helena Forslund.
  • SKF, Scania och LOTS Group lanserar en av Europas längsta rutter för elektriska godstransporter. Med Måns Isacsson och Johan Palmqvist.
  • AI, visibilitet och klimatdata, på ”framtidens logistikplattform”, intervju med Carl-Henrik Lundh.

     

GEBHARDT förvärvar SysCon AB

GEBHARDT Intralogistics Group stärker sin kapacitet inom kundanpassade automationslösningar och eftermontering genom förvärvet av svenska SysCon AB. Med förvärvet erbjuds GEBHARDTs kunder ett bredare utbud av tjänster för sina logistik- och produktionsprocesser.

Med förvärvet stärker GEBHARDT sin expertis inom automation och eftermontering och tar ytterligare ett steg för att stärka sin marknadsposition. SysCon är en leverantör av automationslösningar som erbjuder kundanpassade styrsystem för distributions- och tillverkningsmiljöer. Dessutom tillhandahåller SysCon tjänster, såsom underhåll på plats, reparationer och eftermontering av automatiserade lagerlösningar.

– Med förvärvet av SysCon utökar vi vår expertis och kan erbjuda våra kunder mer omfattande lösningar. Vi ser fram emot att samarbeta med SysCon-teamet och utveckla innovativa lösningar för att möta utmaningarna inom modern logistik., förklarar Fritz Gebhardt, vd för GEBHARDT Intralogistics Group.

Varumärket SysCon kommer att kvarstå och företaget kommer att fortsätta att tillhandahålla sina etablerade tjänster, uppger företagen i ett pressmeddelande.

4PL Central Station vinner upphandling som logistikpartner till European Spallation Source, ESS

Europeiska fjärdepartslogistikbolaget 4PL Central Station (4PLCS) har vunnit European Spallation Source (ESS) upphandling för outsourcade, kvalificerade logistiktjänster. Avtalet innebär att 4PLCS får förnyat förtroende att hantera ESS logistik samt tillhandahålla verksamhetskritiska logistikprogramvaror och konsulttjänster. 

– Med sitt ambitiösa kvalitetsarbete och erfarenhet kring forskningsinfrastruktur är 4PLCS den bästa partnern för oss att föra det omfattande och utmanande ESS-projektet i mål, säger Jörgen Larsson, Logistikchef på ESS.

European Spallation Source, ESS i Lund, är en forskningsanläggning som just nu konstrueras för att bli världens mest kraftfulla neutronkälla, med uppgift att kartlägga olika ämnen på atomär nivå. Byggnationen av anläggningen påbörjades 2014 och går nu in i sitt slutskede inför den planerade driftsättningen 2027.

– Logistiken kring forskningsanläggningar är utmanande med både extremt högvärdigt, radioaktivt eller biologiskt gods som ska hanteras på olika sätt. Hos CERN, European Organization for Nuclear Research, har vi fungerat som logistikpartner vid ombyggnationen av deras partikelaccelerator och på ESS har vi stöttat med våra tjänster ända sedan byggstarten av deras neutronanläggning 2014. Vi är mot den bakgrunden väldigt glada och stolta över att få förnyat förtroende att ansvara för ESS logistik, säger Daniel Ljungberg, vd för 4PLCS Nordics. 

Avtalet mellan parterna sträcker sig över fem år.

Om European Spallation Source, ESS, och CERN

European Spallation Source (ESS) är en multidisciplinär forskningsanläggning som för närvarande byggs i Lund, Sverige. Den är utformad för att vara ett ledande centrum för materialforskning med neutronspridningstekniker. Neutronspridning gör det möjligt för forskare att studera strukturen och dynamiken hos material på atomnivå, vilket är avgörande för framsteg inom områden som energi, miljövetenskap, hälsa och materialteknik. CERN, European Organization for Nuclear Research, är ett av världens största och mest respekterade centra för vetenskaplig forskning inom partikelfysik. CERN har som uppgift att att utforska universums grundläggande struktur med hjälp av avancerade partikelacceleratorer och detektorer.

Om 4PL Central Station

4PL Central Station är ledande europeisk 4PL-leverantör med fokus på industri, retail, automotive och forskningsverksamheter. 4PLCS är logistikpartner med forsknings-verksamheterna RI Logistika, ESS och CERN. 4PLCS har varit partner till ESS sedan verksamhetens start 2014, baserat på sitt uppdrag för CERN.

”Dyr bil måste ha billiga mil” 

BEV_r är ett svenskt mjukvaruföretag som utvecklar digitala lösningar för optimering av rutter och laddningsinfrastruktur. Målet är att påskynda och stötta elektrifieringen av de tunga vägtransporterna. 

För att elektrifieringen av tunga transporter ska vara lönsam behöver transportföretag ta kontroll över sin energiförsörjning. Det menar Tony Edmundsson som är Managing Partner på BEV_r, vilket är en akronym för Battery Electric Vehicle routing. 

– Transportbranschen behöver förstå att de måste äga energifrågan. Dyr bil måste ha billiga mil och för att få ihop kalkylen behöver omkring 60-80 procent av laddningen ske i egen regi. Att enbart köpa in laddningstjänster blir en dyr lösning, därför behöver åkerier och transportföretag investera i egen laddinfrastruktur‚ säger Tony.

När transportföretag investerar i laddinfrastruktur öppnas en möjlighet för att dela på gemensamma resurser eftersom många depåer står tomma under dagtid när bilarna är ute på uppdrag och då kan infrastrukturen i stället nyttjas av andra transportföretag. Ett högre resursutnyttjande gör också att priset per laddning kan pressas.

Allt fler ser fördelarna

BEV_r grundades 2023 och fick sina första kunder 2024. Behovet av en plattform som kan integrera laddning och logistik har funnits länge, men nu börjar fler transportföretag och åkerier inse fördelarna, menar Tony.

– Behovet av den här typen av plattform har egentligen funnits länge, men först nu börjar transportföretag och åkerier få upp ögonen för nyttan. Vi har själva stött på de utmaningar som transportbranschen står inför i samband med övergången till tunga elektriska lastbilar. Vår plattform Charge-Route tar hänsyn till godsflöden, fordonsparker och chaufförer för att skapa en mer intelligent översikt över och användning av laddningsstrukturen. Ruttoptimeringen drivs i sin tur av AI, och ser till att laddning sker där den behövs, när den behövs.

I dagsläget har BEV_r kunder som LBC Frakt i Värmland, som har en stor laddinfrastruktur och ett allt större antal elektriska fordon samt det finska transportföretaget Casa Delivery, som är ett helt elektriskt åkeri med verksamhet i hela Finland och i stora delar av norra Sverige. 

”Växer med en laddsite i veckan”

BEV_r växer stadigt för varje vecka och för närvarande finns omkring 200 aktiva fordon i plattformen. Även om fokus just nu ligger på Skandinavien, ser man stora möjligheter internationellt.

– Just nu växer vi med en laddsite i veckan, vilket är väldigt bra. Samtidigt tittar vi på den globala marknaden, särskilt USA där utvecklingen går snabbt. Men vi vill först bli riktigt duktiga här hemma innan vi tar de stora stegen internationellt, säger Tony, och trycker på vikten av att se elektrifieringen som en möjlighet snarare än en utmaning.

– Transportbranschen har gått för långsamt fram när det kommer till att anamma ny teknik. Det här är en chans att effektivisera och bli smartare i takt med att tekniken blir mer tillgänglig.

Text: Marika Karlöf

Boxflow väljer IMI:s transport management-lösning

Snabbväxande logistikbolaget Boxflow Logistics har valt IMI Supply Chain Solutions Transport Management-lösning för att effektivisera hanteringen av sina transportbokningar och sin transportadministration.

IMI Supply Chain Solutions TA-lösning är enkel att implementera och operera och den används av många olika typer av företag – allt från mindre webshoppar till snabbväxande e-handlare, fraktbolag och TPL-verksamheter. 

Boxflow Logistics startade 2019 med ambitionen att förändra logistikbranschen genom samarbete, effektivisering och nytänkande. I dagsläget erbjuder Boxflow värdeskapande logistiktjänster inom områdena 3PL, logistikentreprenad, bemanning och konsulting. Bolaget finns för närvarande i Helsingborg, Malmö, Kristianstad, Stockholm och Göteborg. Boxflow Logistics har haft en stadig tillväxt sedan starten och beräknas omsätta över 500 miljoner kronor 2025 och sysselsätta fler än 1100 anställda. 2023 och 2024 utsågs Boxflow till Gasell av Dagens Industri och bolaget rankas därmed som Sveriges sjätte snabbast växande företag.

Ny studie visar att 39 % av snabbväxande företag ser efterlevnad av handelsregler som konkurrensfördel

Descartes Systems Group och SAPIO Research studie Top Three Traits of Companies with a Successful Approach to Trade Compliance visar att 39 procent av företag som förväntar sig en tillväxt på mer än 15 procent under de kommande två åren, anser att efterlevnad av handelsregler är en konkurrensfördel och inte enbart lagkrav.

Mer än hälften av företagen i undersökningen, 57 procent, ser teknik som en avgörande faktor för att stärka sin efterlevnad av handelsregler och skapa konkurrensfördelar (se figuren). För företag med snabb tillväxt är detta ännu tydligare, 72 procent anser att teknik ger dem en viktig fördel, medan bara 41 procent av de företag som förutspår liten eller ingen tillväxt delar den uppfattningen.

Av studien framkommer även att 86 procent av de snabbväxande företagen anser att teknik är mycket viktigt för hur man ser på att skapa konkurrensfördelar. Företag som satsar på tillväxt ser teknikinvesteringar som en avgörande faktor för att hantera olika utmaningar inom internationell handel. Nästan hälften (47 procent) av dessa företag anser att ny teknik är det bästa sättet att navigera bland komplexa handelsregler, medan endast 18 procent av företag med begränsad eller ingen tillväxt ser det som en prioritet. Detta visar på det nära sambandet mellan teknik, affärsutveckling och regelefterlevnad.

 Dedikerad personal för regelefterlevnad en nyckelfaktor för expanderande företag

Företag som satsar på tillväxt lägger allt större vikt vid regelefterlevnad och investeringar i ny teknik för att stärka sin konkurrenskraft. Studien visar att företag med en förväntad tillväxt på mer än 15 procent de närmaste två åren i snitt har åtta personer som arbetar med efterlevnad av handelsregler. Det kan jämföras med sex personer hos företag som förväntar sig liten eller ingen tillväxt. Att ha dedikerad personal för regelefterlevnad blir alltså en nyckelfaktor för företag som vill expandera och hantera handelns ökande regelverk.

– I dagens osäkra handelssituation, där tullar, sanktioner och regelverk ständigt förändras, blir en effektiv efterlevnad av handelsregler en tydlig konkurrensfördel. Företag som satsar på att stärka sin kunskap på det här området, ser efterlevnad av handelsregler som en strategisk fördel. Genom att använda avancerad teknik kan de säkerställa att regler följs, minska risker och samtidigt skapa en mer motståndskraftig leveranskedja, säger Jackson Wood, Director, Industry Strategy på Descartes.

Descartes och SAPIO Research genomförde en undersökning bland 887 beslutsfattare inom internationell handel och/eller supply chain intelligence i Argentina, Benelux, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Indien, Japan, Kanada, Mexiko, Norge, Sverige, Kina, Tyskland, Storbritannien och USA. Målet var att förstå vilka strategier som företag använder för att få konkurrensfördelar och säkerställa fortsatt tillväxt, samt att identifiera om dessa varierade beroende på faktorer som land, bransch, företagsstorlek och tillväxt.