AutoStore växer på dämpad marknad – tvister med Ocado lösta för 2,8 miljarder

Under andra kvartalet i år ökade automationsbolaget AutoStore sina intäkter med 6 procent till 175,5 miljoner USD, samtidigt som en bruttomarginal på 67,6 procent uppnåddes, vilket var en ökning med 11 procent jämfört med året innan. Samtidigt meddelar bolagets vd Mats Hovland Vikse att samtliga långdragna globala patenttvister med engelska Ocado Group nu har lösts – till en kostnad av 2,8 miljarder kronor.

– Vi är nöjda med denna uppgörelse som löser våra meningsskiljaktigheter och gör att vi kan fortsätta fokusera på våra respektive affärsmål, säger Hovland Vikse i en kommentar.

Lösningen på tvisten, som presenterades den 22 juli, innebär att AutoStore ska betala 200 miljoner pund – ca 2,8 miljarder kronor – till Ocado för att lösa patenttvisterna. AutoStore kommer att betala beloppet till Ocado under en tvåårsperiod, enligt ett uttalande. Ingen av parterna har dock närmare preciserat orsaken till överenskommelsen och vad miljardbeloppet faktiskt kompenserar Ocado för. Både AutoStore och Ocado licensierar sin teknik för kublager till återförsäljare över hela världen och under flera år utkämpat juridiska patenttvister. 

AutoStore ser trots det juridiska bakslaget och åtföljande stora skadeståndsbeloppet positivt på framtiden, och prognosticerar en tillväxt på mellan 20- 30 procent för 2023, på en marknad som bedöms växa med ca 15 procent på medellång sikt. Orderingången på 136,8 miljoner USD minskade med 15 procent jämfört med samma period förra året, vilket antas återspegla längre beslutscykler bland slutkunderna.

– Det finns ett stort intresse för automatiserade lagerlösningar bland både nya och befintliga kunder. Vi ser dock ett ökat fokus på kortsiktiga investeringsbudgetar som driver längre beslutscykler, säger Mats Hovland Vikse. 

Fler nyheter

Hälsokraft effektiviserar sitt lagerplock med över 400 procent

I juni 2023 flyttade hälsokostkedjan Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta att serva kunderna effektivt och öka servicegraden investerade bolaget i en AutoStore-lösning från Element Logic. Hälsokraft startades 1993 och bedriver e-handel och butikshandel genom 60 handlarägda butiker över hela Sverige.

Läs mer »

Företag bunkrar personal – ”labour hoarding”

Så kallad ”labour hoarding” är ett fenomen som även förekommer även på svensk arbetsmarknad enligt en ny undersökning från Unionen. Bristen på kompetens, kostnader för rekrytering och förhoppningen om en kort ekonomisk avmattning gör att företagen behåller personal inom områden där det är svårt att rekrytera kompetens, bland annat ingenjörer, IT-personal och medarbetare inom transport och lager.

Läs mer »

Logility förvärvar AI-bolaget Garvis

Logility – ett mjukvaruföretag för supply chain planning – förvärvar det belgiska logistik-start-upbolaget Garvis, som kombinerar stora språkmodeller (som ChatGPT) med AI-prognoser för efterfrågan i sin AI-lösning för prognoser ” DemandAI+”. I lösningen kombineras generativ AI med algoritmer från maskininlärning, vilket uppges ge möjlighet till en mer modern och intuitiv planering och digitaliserar samarbetet i leveranskedjan och tillgängliggör data för involverade aktörer.

Läs mer »