Det menar Daniel Ljungberg, vd på fjärdepartslogistikern 4PLCS Nordics, ett bolag som designar, driver och utvecklar skräddaRsydda logistiklösningar för kunder inom industri, detaljhandel, konsumentvaror och e-handel.
– Det är svårt att genomföra verksamhetsförändringar överhuvudtaget och det finns en del saker som gör att det är särskilt svårt inom logistik och supply chain. Jag tror att detta till stor del beror på att människor har svårt att jobba i processer, vi är processomogna, vilket är lite motsägelsefullt eftersom logistik och transport per definition är just processer, säger Daniel med ett leende.
Rutor och funktioner
Han exemplifierar med transport- och logistikverksamheter där försök att processorientera ofta fallerar på grund av människors vilja att ruta in ett eget verksamhetsområde, ett sammanhang, som de känner sig trygga i.
– När jag försökt lansera mer flödesorienterade arbetssätt som skulle fungera perfekt både IT- och processmässigt har den stora utmaningen varit att få medarbetare att släppa sina egna rutor, funktioner, och jobba mer gränsöverskridande. Den här typen av ovilja handlar nog om en väldigt djupt rotad önskan att tillhöra en viss grupp eller ett team där det finns en tydlig struktur, exempelvis att man jobbar i en viss geografi, med ett visst transportslag eller kundsegment. Jag har upplevt detta i många olika verksamheter inom både logistik och transport, säger Daniel.
Kompetensbrist
I sin nuvarande roll som vd för ett kunskapsföretag inom logistik ser även Daniel att det finns ett stort behov av ökad kompetens och mer utbildning, vilken han menar är en ytterligare förklaring till svårigheten att förändra i försörjningskedjan.
– Det finns en uppenbar kompetensbrist och en generellt sett ganska låg utbildningsnivå, särskilt inom transportområdet. Bristen på kompetens gör att man inte är van vid att söka kunskap, skapa nya lösningar och förbättra på det sätt som man gör i andra verksamhetsområden, konstaterar han och framhåller att produktion är ett område där förändringstakten och processmognaden är mycket högre.
Det är förvisso mer utmanande att skapa förändring i logistik och supply chain som är både funktionellt och organisatoriskt gränsöverskridande processer?
– Ja, tittar du på en global försörjningskedja så Kan du ha världens bästa idéer om hur den borde designas och utföras, men det kommer ju vara väldIgt svårt, för att inte säga omöjligt, att genomföra, vilket många gånger gör att förändringen stannar vid de interna processerna eftersom dessa är möjliga att förändra.
Asfalterar kostigar
Daniel understryker att logistik- och transportbranschen är konservativ, vilket bland annat avspeglas i att digitaliseringsgraden fortfarande är ganska låg i jämförelse med många andra branscher och sektorer. Och när det väl digitaliseras är fokus primärt på att åstadkomma ökad produktivitet genom att automatisera befintliga aktiviteter och processer – att asfaltera kostigarna.
– Det finns en tendens till att man vill ha ”snabbare hästar” snarare än något helt nytt och innovativt. Processer digitaliseras och automatiseras, men det finns en tendens till att automatisera de nuvarande processerna i stället för att tänka helt nytt och skapa en ny process, säger Daniel med referens till Henry Fords välkända citat.
IT som murbräcka för förändring
I 4PLCS Nordics verksamhet ligger förändring ofta som en naturlig leverabel i kunduppdragen. Exempelvis är organiseringen och driften av en kontrolltornslösning för transporter något som syftar till att sänka kostnader, förbättra servicenivåer och skapa en ökad flexibilitet. Här ser Daniel att IT-lösningar är en avgörande spjutspets för att lyckas med förändring.
– IT är ofta en murbräcka, eller en bärare, för att komma igenom med förändring. När vi levererar vårt Transportation Management System så skapas möjligheter för att genomföra positiva förbättringar av många processer, det vill säga tekniken driver fram förbättringar och förändringar, konstaterar Daniel och nämner att det fortfarande finns många stora globala företag som saknar ett avancerat IT-stöd för sina transporter och sin logistik, även om man har ett avancerat affärssystem för de företagsinterna processerna.
– Med exempelvis ett kvalificerat TMS kan du börja designa leveransprocesserna på ett helt nytt sätt där det fysiska flödet frikopplas från informationsflödet, vilket gör att transportarbetet kan utföras på ett mycket mer kreativt och innovativt sätt, förklarar Daniel och betonar att detta skapar möjligheter att utnyttja synergier och hitta smartare och bredare lösningar