Förenade Arabemiraten ingår avsiktsförklaring med Einride

Svenska fraktmobilitetsföretaget Einride uppger i ett pressmeddelande att de har ingått en avsiktsförklaring med Förenade Arabemiratens regering för leverans av 2 200 elektriska och autonoma fordon samt tillhörande laddningsinfrastruktur, mobilitetsplattformen Saga och annan teknik. Hela systemet är avsett att implementeras i transportnätverket Falcon Grid, som går mellan Abu Dhabi, Dubai och Sharjah.

– Etableringen av UAE Falcon Rise-nätet representerar en viktig milstolpe i vår resa mot hållbara och intelligenta transporter. Genom samarbetet med Einride vill vi dra nytta av de senaste teknologiska framstegen för att minska utsläppen och öka effektiviteten i transportbranschen i hela regionen, säger HE. Sharif Al-Olama, statssekreterare för energi- och petroleumfrågor i Förenade Arabemiraten.

– Detta samarbete är själva kärnan i vad Einride erbjuder – övergången till effektiv och hållbar transport som är helt elektrisk. Genom partnerskapet får vi möjlighet att visa hur hela regioner kan genomföra den övergången på ett smart och kostnadseffektivt sätt, säger Robert Falck som är vd och grundare på Einride.

Falcon Rise Grid är Einrides första projekt i Mellanöstern och planeras att implementeras under en femårsperiod. Inga finansiella detaljer om överenskommelsen har offentliggjorts.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »