Linköpings universitet lanserar öppen distansutbildning i logistik

På Linköpings universitets bedrivs sedan decennier en välrenommerad forskning och utbildning inom logistik. Hittills har utbildningarna ingått i olika utbildningsprogram, men nu erbjuds för första gången en öppen distansutbildning inom logistik, kallad Logistik 1.

– Logistik 1 läser man på kvartsfart på distans, vilket passar särskilt bra för yrkesverksamma, säger Fredrik Stahre, som är Universitetsadjunkt på Linköpings universitet och en av de ansvariga för den nya utbildningen tillika en av kursens rutinerade lärare. 

Fredrik förklarar att utbildningen ger 7,5 universitetspoäng och är medvetet bred i sin utformning. Målgruppen är både de som redan är verksamma inom logistik men behöver en uppdatering och till de som helt saknar tidigare logistikerfarenhet men är nyfikna på ämnet. Utbildningen består både av ett femtontal liveföreläsningar, lektioner och självstudier, som stöttas av undervisningsfilmer. 

– Vi hoppas att en del företag kommer att uppmuntra grupper av medarbetare att söka den här utbildningen, som ett sätt att skapa en gemensam kunskapsplattform och referensram. Vi märker i våra kontakter med näringslivet att det finns ett stort behov av mer logistikutbildning, och för alla svenska medborgare som har allmän behörighet så är Logistik 1 helt kostnadsfri. 

Förståelse för logistikflöden

Fokus för kursen är planering och styrning av hållbara materialflöden där deltagarna lär sig att lösa verklighetsnära problem och får en förståelse för moderna logistikflöden. 

– Under utbildningen ingår bland annat moment som lagerstyrning, lagerhantering, planering av transporter och flöden samt relationer med leverantörer och kunder, berättar Fredrik och nämner att det kan komma att lanseras fler öppna logistikutbildningar om Logistik 1 blir en framgångsrik satsning. 

Fler nyheter

Flexibilitet, planering och visibilitet – en nödvändighet i en föränderlig värld?

”Digitalisering har blivit en nödvändig del av dagens affärslandskap, särskilt inom supply chain. Genom att införa digitala lösningar kan företag uppnå en flexibilitet som är avgörande för att undvika obalans och en ineffektiv lagerhantering. Men hur får man en bättre effektivitet och vilka utmaningar står företag inför när de försöker förbättra sina supply chain-processer?”

Så börjar Jens Dremos och Robert Janssons krönika i senaste numret av SCE. Läs den här!

Läs mer »

Stadiums prisade RFID-lösning levererar – ”från 65 till 99,5 procents korrekthet”

En viktig faktor bakom den svenska sport- och sportmodekedjan Stadiums framgångar är det ambitiösa och systematiska arbetet med att utveckla en förstklassig logistik och varuförsörjning. Ett arbete som resulterade i att Stadium 2022 belönades med Svensk Handel pris ”Årets logistiklösning”. Det som belönades var Stadiums framgångsrika arbete med att införa RFID, Radio Frequency Identification. Ett arbete som nu levererar både ökad försäljning och bättre lönsamhet som en följd av en saldokorrekthet på 99,5 procent.

Läs mer »