Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

PMI-total backar i augusti

PMI-total noterades i augusti till 45,8 jämfört med uppreviderade 48,0 i juli och är trettonde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen.

– Det är en trög industrikonjunktur som framträder samtidigt som stödet från omvärlden minskar när globala industrikonjunkturen och världshandeln backar. En utveckling som kan bli en ökad utmaning för svensk industri framöver även om en svag krona kan vara stödjande, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 

Delindex för orderingång föll i augusti till den lägsta nivån sedan i maj och svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-total följt av lager och produktion. Delindex för leveranstider och sysselsättning gick mot strömmen och gav positiva bidrag till PMI-total. Industriföretagens produktionsplaner är återhållsamma. Indexet sjönk i augusti till 52,4 från 53,4 i juli, vilket är långt under dess historiska genomsnitt (63,7).  Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg i augusti till 42,1 från 39,0 i juli.

– Det minskade pristrycket från leverantörsledet består och ökar sannolikheten för lägre producentpriser framöver men med risk för att den svaga kronan på sikt kan driva upp priserna när leverantörsavtalen ska omförhandlas, säger Kennemar.

Fler nyheter

Optilogic och Langebæk i strategiskt samarbete

Langebaek och Optilogic etablerat ett strategiskt partnerskap med ambitionen att leverera ett ökat värde till nordiska kunder genom ett erbjuda en kombination av Optilogics teknologilösningar och Langebaeks expertis inom Supply Chain Design.

Läs mer »

Hälsokraft effektiviserar sitt lagerplock med över 400 procent

I juni 2023 flyttade hälsokostkedjan Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta att serva kunderna effektivt och öka servicegraden investerade bolaget i en AutoStore-lösning från Element Logic. Hälsokraft startades 1993 och bedriver e-handel och butikshandel genom 60 handlarägda butiker över hela Sverige.

Läs mer »