Största Geopolitiska riskerna 2021

Efter pandemiåret 2020 var alla överens om att Covid 19 var en katalysator för ett ökat fokus på risk och ”resiliens”, det vill säga motståndskraft, som kommer påverka supply chains och världshandel under lång tid framöver. Redan ett par månader in i pandemin började många storföretagsledare och ekonomer att tala om behovet av mer dual sourcing, multi sourcing, nearshoring och ökad logistikkapacitet och bättre riskanalys för att i framtiden bättre kunna hantera och motstå konsekvenserna av plötsliga skeenden och säkra tillgången till affärskritiska råvaror och komponenter. Men vilka är just nu det största geopolitiska riskerna? Enligt världens största kapitalförvaltare Blackrock Investment, med ett förvaltat kapital på ca 87 biljoner kronor, är de tio mest sannolika geopolitiska riskerna just nu i rangordning följande (Blackrock Geopolitical Risk Indicator, 2021):

  1. Global teknologisk frikoppling. Den teknologiska frikopplingen mellan USA och Kina, som en konsekvens av stormakternas rivalitet och där länderna vill säkra sin egen försörjningsförmåga av alla strategiska teknologier och komponenter, vilket kan komma att drabba resten av världen. 
  2. Omfattande cyberattacker. Skydd av riskutsatta nätverk som är sårbara för spioneri, intrång och sabotage.
  3. Politiska risker på framväxande marknader i spåren av Covid 19. Risk för smittspridning och politisk oro i länder som inte får bukt med Covid 19 på grund av brist på vaccin.
  4. USA och Kinas strategiska konkurrens. En av dessa risker är ett kinesiskt militärt agerande mot Taiwan och/eller i Sydkinesiska havet.
  5. Nordkorea. Nordkoreas fortsatta militära och nukleära upprustning och tester av ballistiska missiler och liknande provokationer från Nordkorea.
  6. Covid 19 bryter ut igen. Att bekämpandet av Covid 19 misslyckas och pandemin bryter ut igen i nya varianter i den utvecklade världen.
  7. Terrorattacker. Att större terrorattacker inträffar som skördar många människoliv och skapar störningar i det globala affärslivet.
  8. Spänningar i gulfen. Att USAs förhandlingar med Iran kring kärnteknologi misslyckas och leder till ytterligare spänningar.
  9. Europa fragmenteras. Att EU-ländernas sammanhållning försvagas på grund av den politiska utvecklingen i respektive land (Tyskland, Frankrike m.fl.) och att problem med utrullningen av vaccinationen mot Covid 19 leder till ytterligare nedstängningar. 
  10. Oenighet i klimatfrågan. Att de utvecklade länderna misslyckas med att reglera kring investera i en utveckling som leder fram till ambitionen om nollutsläpp av klimatgaser. 

Källa: Blackrock Geopolitical Risk Indicator, 2021

Fler nyheter

Ökande andel kvinnor i supply chain ledande roller

För femte året i rad har Gartner och AWESOME genomfört studien Women in Supply Chain Survey i 223 större företags supply chain organisationer. Syftet med studien är att följa hur kvinnors representation i supply chain ledande roller utvecklas över tid.

Läs mer »

”It’s the People and the Business Culture that Make Us Unique and Successful”

No one who has visited a warehouse or a logistics hub has escaped seeing Zebra Technologies’ barcode printers rattling labels quickly and reliably. What far fewer people know is that the company offers a wide range of increasingly advanced solutions for automatic identification and data capture. Even fewer might know that Zebra has been successfully led by the Swede Anders Gustafsson since 2007.

Läs mer »

DB SCHENKER TESTAR NY LEVERANSLÖSNING FÖR PAKET

– Vi erbjuder sedan länge hem- och ombudsleveranser. Nu testar vi ett helt nytt koncept tillsammans med företaget iBoxen som går ut på att vi levererar till boxar utomhus inom promenadavstånd för mottagaren. Vi kallar det bostadsnära leveranser, säger Viktor Strömblad, Head of Land på DB Schenker.

Läs mer »