Volkswagens TRATON GROUP satsar på förarlöst – investerar i TuSimple

Flera ledande lastbilstillverkare är nu i full gång med att utveckla förarlösa elektriska fordon. I dagarna meddelade Volkswagen att dotterbolaget TRATON GROUP investerar i amerikanska TuSimple, ett bolag som utvecklar förarlös teknik. TRATON har förvärvat en minoritetsandel i TuSimple som ett led i de båda företagens samarbete för utveckling av förarlösa fordon. Hur stor ägarandelen är och till vilken köpeskilling den förvärvats är inte officiellt.

– Det globala samarbetet med TuSimple är ett ytterligare steg i riktning not att vi ska bli den globala ledaren vad gäller framtida tekniker som ger våra kunder mervärde, säger Mattias Gründler, CEO, TRATON GROUP. De första testfordonen är redan under utveckling och ska vara högautomatiserade i enlighet med “Level 4”. Den förarlösa tekniken har utvecklats och testats skarpt sedan 2015.

Sedan tidigare har TRATON och TuSimple lanserat ett förarlöst program där dotterbolaget Scanias lastbilar pendlar på sträckan Södertälje – Jönköping. TRATON har som målsättning att i samverkan med TuSimple utvidga testningen av sina egna förarlösa lastbilar, i bland annat Sverige och Tyskland, ett arbete som intensifieras mot bakgrund av den tilltagande förarbristen i världen. Enbart i Tyskland uppges förarbristen uppgå till 60 000 förare och bilden är densamma i de flesta länder världen över. Traton Group är sedan september 2018 namnet på Volkswagens divisioner för tunga lastbilar och bussar, tidigare Volkswagen Truck & Bus AG. Det är ett dotterföretag till Volkswagen AG som äger 88,5% av aktierna efter börsnoteringen sommaren 2019. I företagsgruppen ingår MAN, Scania, Volkswagen Truck & Bus LLC m.fl.

Fler nyheter

Priveq blir majoritetsägare i Industri-Matematik

Priveq Investment är ny majoritetsägare i Industri-Matematik International AB, IMI, en ledande leverantör av affärskritisk mjukvara inom logistik. IMI:s mjukvarulösningar – IMI WMS och IMI AOM – utgör centrala funktioner för att automatisera och effektivisera logistikprocesser och inriktar sig på de kunder som hanterar de största och mest komplexa distributionsnätverken.

Läs mer »

Halv miljard till Budbee – ska accelerera sin expansion

Start-up-bolaget Budbee – en last-mile-leverantör med fokus på hållbarhet och logtech – meddelar i ett pressmeddelande att att bolaget har tagit in ytterligare 525 miljoner kronor i en investeringsrunda ledd av AMF. Bolaget värderas i den aktuella finansieringsrundan till 2,7 miljarder kronor.

Läs mer »