Volkswagens TRATON GROUP satsar på förarlöst – investerar i TuSimple

Flera ledande lastbilstillverkare är nu i full gång med att utveckla förarlösa elektriska fordon. I dagarna meddelade Volkswagen att dotterbolaget TRATON GROUP investerar i amerikanska TuSimple, ett bolag som utvecklar förarlös teknik. TRATON har förvärvat en minoritetsandel i TuSimple som ett led i de båda företagens samarbete för utveckling av förarlösa fordon. Hur stor ägarandelen är och till vilken köpeskilling den förvärvats är inte officiellt.

– Det globala samarbetet med TuSimple är ett ytterligare steg i riktning not att vi ska bli den globala ledaren vad gäller framtida tekniker som ger våra kunder mervärde, säger Mattias Gründler, CEO, TRATON GROUP. De första testfordonen är redan under utveckling och ska vara högautomatiserade i enlighet med ”Level 4”. Den förarlösa tekniken har utvecklats och testats skarpt sedan 2015.

Sedan tidigare har TRATON och TuSimple lanserat ett förarlöst program där dotterbolaget Scanias lastbilar pendlar på sträckan Södertälje – Jönköping. TRATON har som målsättning att i samverkan med TuSimple utvidga testningen av sina egna förarlösa lastbilar, i bland annat Sverige och Tyskland, ett arbete som intensifieras mot bakgrund av den tilltagande förarbristen i världen. Enbart i Tyskland uppges förarbristen uppgå till 60 000 förare och bilden är densamma i de flesta länder världen över. Traton Group är sedan september 2018 namnet på Volkswagens divisioner för tunga lastbilar och bussar, tidigare Volkswagen Truck & Bus AG. Det är ett dotterföretag till Volkswagen AG som äger 88,5% av aktierna efter börsnoteringen sommaren 2019. I företagsgruppen ingår MAN, Scania, Volkswagen Truck & Bus LLC m.fl.

Fler nyheter

Flexibilitet, planering och visibilitet – en nödvändighet i en föränderlig värld?

”Digitalisering har blivit en nödvändig del av dagens affärslandskap, särskilt inom supply chain. Genom att införa digitala lösningar kan företag uppnå en flexibilitet som är avgörande för att undvika obalans och en ineffektiv lagerhantering. Men hur får man en bättre effektivitet och vilka utmaningar står företag inför när de försöker förbättra sina supply chain-processer?”

Så börjar Jens Dremos och Robert Janssons krönika i senaste numret av SCE. Läs den här!

Läs mer »

Stadiums prisade RFID-lösning levererar – ”från 65 till 99,5 procents korrekthet”

En viktig faktor bakom den svenska sport- och sportmodekedjan Stadiums framgångar är det ambitiösa och systematiska arbetet med att utveckla en förstklassig logistik och varuförsörjning. Ett arbete som resulterade i att Stadium 2022 belönades med Svensk Handel pris ”Årets logistiklösning”. Det som belönades var Stadiums framgångsrika arbete med att införa RFID, Radio Frequency Identification. Ett arbete som nu levererar både ökad försäljning och bättre lönsamhet som en följd av en saldokorrekthet på 99,5 procent.

Läs mer »