World Robotics Report: All time high för robotar för tillverkning och logistik

International Federation of Robotics (IFR) har under veckan publicerat rapporten World Robotics. Av rapporten framgår att 2021 blev ett rekordår för robotinstallationer med totalt 517 385 nyinstallerade robotar, vilket motsvarar en årlig tillväxttakt på 31 procent. 

I segmentet tjänsterobotar, där olika robotar inom transport och logistik ingår så ökade antalet robotar med över 121 000, till vilket motsvarar en årstillväxt på 37 procent. Tjänsterobotar för användning inom transport och logistik ökade med 45 procent, och uppgick till 45 500 stycken, under året och utgör därmed närmare 38 procent av alla försålda tjänsterobotar under 2021. Merparten av dessa robotar köps på traditionellt sätt, men andelen som tillhandahålls som Robot as a Service (RaaS) ökade med 86 procent under 2021 och landade på totalt 5 200 enheter.

87 procent väl etablerade 

IFR räknar antalet tillverkare av servicerobotar till fler än 1 000, och konstaterar att trots att branschen fortfarande är ung och växande så bedöms 87 procent av tillverkarna vara etablerade eller mogna. Av rapporten framgår exempelvis att AMRs (Autonomous Mobile Robots) för användning i lager har vuxit under många år och att flera av tillverkarna därför har vuxit kraftigt och etablerats. 

Flest tillverkare i Europa

828 företag (82%) klassificeras som tillverkare av professionella tjänsterobotar. De flesta av dessa företag, 400 (48%), finns i Europa, följt av Nordamerika (211) och Asien (204).

Många systemintegratörer

Övriga leverantörer av tjänsterobotar betraktas som systemintegratörer, eftersom de baserar sina produkter på kollaborativa industrirobotar som köpts från andra tillverkare och kombineras med andra hårdvaru- och mjukvarukomponenter. 

 

Fler nyheter

Malin Jennerholm blir Svenska Retursystems nya vd

Den 16 januari tar Malin Jennerholm över som vd på Svenska Retursystem efter Anna Elgh som lämnar uppdraget efter nio år. Malin Jennerholm har lång erfarenhet från ledande positioner inom livsmedelsbranschen och ska i sin nya roll fortsätta att utveckla branschens gemensamma cirkulära system för hållbara varuflöden.

Läs mer »

Scania fortsätter att investera i logtech-bolag – lanserar ny riskkapitalfond

Efter framgångarna med sin första riskkapitalfond, Scania Growth Capital I, lanserar Scania nu Scania Growth Capital II. Den nya fonden kommer också att förvaltas av East Hill Equity och bestå av 2 miljarder kronor i kapital. Scania Growth Capital II kommer att fortsätta att investera i de mest attraktiva företagen och entreprenörerna inom teknikområden B2B, särskilt inom områden som mjukvara, produkter, lösningar och tjänster inom mobilitet, uppkoppling, självkörande fordon, elektrifiering, smarta fabriker och hållbarhet.

Läs mer »

Maersk och IBM skrotar blockchainsatsningen TradeLens

Maersk och IBM har beslutat att dra tillbaka och avsluta sin gemensamma blockchain-plattform TradeLens. Plattformen började utvecklas 2018 av IBM och GTD Solution, en division av Maersk, som en blockchain-lösning för frakter, utformad för att främja en mer effektiv och säker global handel.

Läs mer »