Största Geopolitiska riskerna 2021

Efter pandemiåret 2020 var alla överens om att Covid 19 var en katalysator för ett ökat fokus på risk och ”resiliens”, det vill säga motståndskraft, som kommer påverka supply chains och världshandel under lång tid framöver. Redan ett par månader in i pandemin började många storföretagsledare och ekonomer att tala om behovet av mer dual sourcing, multi sourcing, nearshoring och ökad logistikkapacitet och bättre riskanalys för att i framtiden bättre kunna hantera och motstå konsekvenserna av plötsliga skeenden och säkra tillgången till affärskritiska råvaror och komponenter. Men vilka är just nu det största geopolitiska riskerna? Enligt världens största kapitalförvaltare Blackrock Investment, med ett förvaltat kapital på ca 87 biljoner kronor, är de tio mest sannolika geopolitiska riskerna just nu i rangordning följande (Blackrock Geopolitical Risk Indicator, 2021):

  1. Global teknologisk frikoppling. Den teknologiska frikopplingen mellan USA och Kina, som en konsekvens av stormakternas rivalitet och där länderna vill säkra sin egen försörjningsförmåga av alla strategiska teknologier och komponenter, vilket kan komma att drabba resten av världen. 
  2. Omfattande cyberattacker. Skydd av riskutsatta nätverk som är sårbara för spioneri, intrång och sabotage.
  3. Politiska risker på framväxande marknader i spåren av Covid 19. Risk för smittspridning och politisk oro i länder som inte får bukt med Covid 19 på grund av brist på vaccin.
  4. USA och Kinas strategiska konkurrens. En av dessa risker är ett kinesiskt militärt agerande mot Taiwan och/eller i Sydkinesiska havet.
  5. Nordkorea. Nordkoreas fortsatta militära och nukleära upprustning och tester av ballistiska missiler och liknande provokationer från Nordkorea.
  6. Covid 19 bryter ut igen. Att bekämpandet av Covid 19 misslyckas och pandemin bryter ut igen i nya varianter i den utvecklade världen.
  7. Terrorattacker. Att större terrorattacker inträffar som skördar många människoliv och skapar störningar i det globala affärslivet.
  8. Spänningar i gulfen. Att USAs förhandlingar med Iran kring kärnteknologi misslyckas och leder till ytterligare spänningar.
  9. Europa fragmenteras. Att EU-ländernas sammanhållning försvagas på grund av den politiska utvecklingen i respektive land (Tyskland, Frankrike m.fl.) och att problem med utrullningen av vaccinationen mot Covid 19 leder till ytterligare nedstängningar. 
  10. Oenighet i klimatfrågan. Att de utvecklade länderna misslyckas med att reglera kring investera i en utveckling som leder fram till ambitionen om nollutsläpp av klimatgaser. 

Källa: Blackrock Geopolitical Risk Indicator, 2021

AutoStore levererar sitt sexhundrade system

Omåttligt populära AutoStore nådde en milstolpe i och med DSV Solutions beställning av ett antal AutoStore-anläggningar till sin 3PL-verksamhet i nio länder. I och med affären levereras den sexhundrade robotanläggningen från norska AutoStore. Anläggningarna kommer att levereras av Element Logic, som är en av AutoStores partners för försäljning, installation och integration. Enligt Element Logic sålde man det högsta antalet AutoStore-anläggningar i världen under 2020. Totalt sett leder dock Swisslog stort med sina cirka 270 installerade anläggningar över hela världen, det vill säga närmare hälften av det totala antalet installationer. Den första installationen någonsin gjordes däremot av Element Logic 2005. Under senare år har AutoStores snabba tillväxt rönt internationell uppmärksamhet och i början av april investerade japanska Softbank 25 miljarder kronor i AutoStore, vilket innebär att företaget värderades till 65 miljarder kronor. AutoStore har sitt huvudkontor i Nedre Vats i Norge och bedriver även verksamhet i USA, Storbritannien, Tyskland Frankrike, Spanien Italien, Sydkorea och Japan.  

Svenskt Näringsliv: ”Svenska företag riskminimerar i den globala försörjningskedjan”

Av en ny enkät som genomförts av Svenskt Näringsliv framgår att svenska företag håller fast vid sina globala försörjningskedjor trots de negativa erfarenheterna under pandemin. Däremot uppger 80 % av de medverkande företagen att de ökar sina lager, 53 % att de skaffar sig fler alternativa leverantörer och 20 % att de avser att köpa från fler länder. Allt för att framöver minska risken för störningar i sina globala försörjningskedjor.

– Det här är ett tecken på att företagen, efter drygt ett år av corona, har identifierat olika förändringar som de har eller kommer genomföras för att minska sårbarheten inför en kommande kris, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

Den klart viktigaste förändringen som företagen planerar för är att de ökar lagerhållningen. Närmare 8 av 10 av de svenska företagen i undersökningen genomför eller planerar att genomföra förändringar i sin lagerhållning.

– Det ändrar inte handelsmönstret eller inköpen, men gör företaget mindre sårbart än i en just-in-time modell, som handlar om att man ska ha så små lager som möjlig. Värde- och leverantörskedjorna förblir däremot desamma, produktionen ”plockas inte hem”, men man säkrar upp större lager för att minska sårbarheten, säger Anna Stellinger.

Att plocka hem produktionen till Sverige eller köpa mer lokalt är ytterligare ett sätt att mitigera risk. 15 % av de tillfrågade uppger att kommer att köpa mer från Europa framöver.

Möt doldissvensken Anders Gustafsson, CEO Zebra: ”Det är kulturen och människorna som är grunden till framgång”

Nu är den här, årets tredje utgåva av Supply Chain Effect. Möt doldissvensken Anders Gustafsson, CEO Zebra Technologies Corporation i en personlig intervju. Dessutom mängder av experttips kring ”Low hanging fruits” i supply chain, plus fördjupande artiklar kring retrofitting av lager, smart videoanalys för nollfel i logistiken, förstärkt och assisterad verklighet, handelsutmaningar post Covid – Brexit, tull och geopolitik. Och en hel del annat! Prenumerera eller ladda ner som pdf.

https://sceffect.se/prenumerera/

SCE #3 2021

Tema: Low hanging fruits i supply chain – experternas tips!

  • Möt doldissvensken Anders Gustafsson, CEO i Zebra Technologies: ”Människorna och kulturen ger oss vår framgång”
  • Retrofitting – smart uppgradering och modernisering av ditt lager 
  • SiB Solutions tar steget ut i världen med nollfelsvision för logistiken 
  • Förstärkt och assisterad verklighet i logistiken – flexibla teknologier 
  • Handelsutmaningar post Covid – Brexit, tull och geopolitik 
  • Och en hel del annat!