4PL Central Station vinner upphandling som logistikpartner till European Spallation Source, ESS
Europeiska fjärdepartslogistikbolaget 4PL Central Station (4PLCS) har vunnit European Spallation Source (ESS) upphandling för outsourcade, kvalificerade logistiktjänster. Avtalet innebär att 4PLCS får förnyat förtroende att hantera ESS logistik samt tillhandahålla verksamhetskritiska logistikprogramvaror och konsulttjänster.
– Med sitt ambitiösa kvalitetsarbete och erfarenhet kring forskningsinfrastruktur är 4PLCS den bästa partnern för oss att föra det omfattande och utmanande ESS-projektet i mål, säger Jörgen Larsson, Logistikchef på ESS.
European Spallation Source, ESS i Lund, är en forskningsanläggning som just nu konstrueras för att bli världens mest kraftfulla neutronkälla, med uppgift att kartlägga olika ämnen på atomär nivå. Byggnationen av anläggningen påbörjades 2014 och går nu in i sitt slutskede inför den planerade driftsättningen 2027.
– Logistiken kring forskningsanläggningar är utmanande med både extremt högvärdigt, radioaktivt eller biologiskt gods som ska hanteras på olika sätt. Hos CERN, European Organization for Nuclear Research, har vi fungerat som logistikpartner vid ombyggnationen av deras partikelaccelerator och på ESS har vi stöttat med våra tjänster ända sedan byggstarten av deras neutronanläggning 2014. Vi är mot den bakgrunden väldigt glada och stolta över att få förnyat förtroende att ansvara för ESS logistik, säger Daniel Ljungberg, vd för 4PLCS Nordics.
Avtalet mellan parterna sträcker sig över fem år.
Om European Spallation Source, ESS, och CERN
European Spallation Source (ESS) är en multidisciplinär forskningsanläggning som för närvarande byggs i Lund, Sverige. Den är utformad för att vara ett ledande centrum för materialforskning med neutronspridningstekniker. Neutronspridning gör det möjligt för forskare att studera strukturen och dynamiken hos material på atomnivå, vilket är avgörande för framsteg inom områden som energi, miljövetenskap, hälsa och materialteknik. CERN, European Organization for Nuclear Research, är ett av världens största och mest respekterade centra för vetenskaplig forskning inom partikelfysik. CERN har som uppgift att att utforska universums grundläggande struktur med hjälp av avancerade partikelacceleratorer och detektorer.
Om 4PL Central Station
4PL Central Station är ledande europeisk 4PL-leverantör med fokus på industri, retail, automotive och forskningsverksamheter. 4PLCS är logistikpartner med forsknings-verksamheterna RI Logistika, ESS och CERN. 4PLCS har varit partner till ESS sedan verksamhetens start 2014, baserat på sitt uppdrag för CERN.
”Dyr bil måste ha billiga mil”
BEV_r är ett svenskt mjukvaruföretag som utvecklar digitala lösningar för optimering av rutter och laddningsinfrastruktur. Målet är att påskynda och stötta elektrifieringen av de tunga vägtransporterna.
För att elektrifieringen av tunga transporter ska vara lönsam behöver transportföretag ta kontroll över sin energiförsörjning. Det menar Tony Edmundsson som är Managing Partner på BEV_r, vilket är en akronym för Battery Electric Vehicle routing.
– Transportbranschen behöver förstå att de måste äga energifrågan. Dyr bil måste ha billiga mil och för att få ihop kalkylen behöver omkring 60-80 procent av laddningen ske i egen regi. Att enbart köpa in laddningstjänster blir en dyr lösning, därför behöver åkerier och transportföretag investera i egen laddinfrastruktur‚ säger Tony.
När transportföretag investerar i laddinfrastruktur öppnas en möjlighet för att dela på gemensamma resurser eftersom många depåer står tomma under dagtid när bilarna är ute på uppdrag och då kan infrastrukturen i stället nyttjas av andra transportföretag. Ett högre resursutnyttjande gör också att priset per laddning kan pressas.
Allt fler ser fördelarna
BEV_r grundades 2023 och fick sina första kunder 2024. Behovet av en plattform som kan integrera laddning och logistik har funnits länge, men nu börjar fler transportföretag och åkerier inse fördelarna, menar Tony.
– Behovet av den här typen av plattform har egentligen funnits länge, men först nu börjar transportföretag och åkerier få upp ögonen för nyttan. Vi har själva stött på de utmaningar som transportbranschen står inför i samband med övergången till tunga elektriska lastbilar. Vår plattform Charge-Route tar hänsyn till godsflöden, fordonsparker och chaufförer för att skapa en mer intelligent översikt över och användning av laddningsstrukturen. Ruttoptimeringen drivs i sin tur av AI, och ser till att laddning sker där den behövs, när den behövs.
I dagsläget har BEV_r kunder som LBC Frakt i Värmland, som har en stor laddinfrastruktur och ett allt större antal elektriska fordon samt det finska transportföretaget Casa Delivery, som är ett helt elektriskt åkeri med verksamhet i hela Finland och i stora delar av norra Sverige.
”Växer med en laddsite i veckan”
BEV_r växer stadigt för varje vecka och för närvarande finns omkring 200 aktiva fordon i plattformen. Även om fokus just nu ligger på Skandinavien, ser man stora möjligheter internationellt.
– Just nu växer vi med en laddsite i veckan, vilket är väldigt bra. Samtidigt tittar vi på den globala marknaden, särskilt USA där utvecklingen går snabbt. Men vi vill först bli riktigt duktiga här hemma innan vi tar de stora stegen internationellt, säger Tony, och trycker på vikten av att se elektrifieringen som en möjlighet snarare än en utmaning.
– Transportbranschen har gått för långsamt fram när det kommer till att anamma ny teknik. Det här är en chans att effektivisera och bli smartare i takt med att tekniken blir mer tillgänglig.
Text: Marika Karlöf
Boxflow väljer IMI:s transport management-lösning
Snabbväxande logistikbolaget Boxflow Logistics har valt IMI Supply Chain Solutions Transport Management-lösning för att effektivisera hanteringen av sina transportbokningar och sin transportadministration.
IMI Supply Chain Solutions TA-lösning är enkel att implementera och operera och den används av många olika typer av företag – allt från mindre webshoppar till snabbväxande e-handlare, fraktbolag och TPL-verksamheter.
Boxflow Logistics startade 2019 med ambitionen att förändra logistikbranschen genom samarbete, effektivisering och nytänkande. I dagsläget erbjuder Boxflow värdeskapande logistiktjänster inom områdena 3PL, logistikentreprenad, bemanning och konsulting. Bolaget finns för närvarande i Helsingborg, Malmö, Kristianstad, Stockholm och Göteborg. Boxflow Logistics har haft en stadig tillväxt sedan starten och beräknas omsätta över 500 miljoner kronor 2025 och sysselsätta fler än 1100 anställda. 2023 och 2024 utsågs Boxflow till Gasell av Dagens Industri och bolaget rankas därmed som Sveriges sjätte snabbast växande företag.
Ny studie visar att 39 % av snabbväxande företag ser efterlevnad av handelsregler som konkurrensfördel
Descartes Systems Group och SAPIO Research studie Top Three Traits of Companies with a Successful Approach to Trade Compliance visar att 39 procent av företag som förväntar sig en tillväxt på mer än 15 procent under de kommande två åren, anser att efterlevnad av handelsregler är en konkurrensfördel och inte enbart lagkrav.
Mer än hälften av företagen i undersökningen, 57 procent, ser teknik som en avgörande faktor för att stärka sin efterlevnad av handelsregler och skapa konkurrensfördelar (se figuren). För företag med snabb tillväxt är detta ännu tydligare, 72 procent anser att teknik ger dem en viktig fördel, medan bara 41 procent av de företag som förutspår liten eller ingen tillväxt delar den uppfattningen.
Av studien framkommer även att 86 procent av de snabbväxande företagen anser att teknik är mycket viktigt för hur man ser på att skapa konkurrensfördelar. Företag som satsar på tillväxt ser teknikinvesteringar som en avgörande faktor för att hantera olika utmaningar inom internationell handel. Nästan hälften (47 procent) av dessa företag anser att ny teknik är det bästa sättet att navigera bland komplexa handelsregler, medan endast 18 procent av företag med begränsad eller ingen tillväxt ser det som en prioritet. Detta visar på det nära sambandet mellan teknik, affärsutveckling och regelefterlevnad.
Dedikerad personal för regelefterlevnad en nyckelfaktor för expanderande företag
Företag som satsar på tillväxt lägger allt större vikt vid regelefterlevnad och investeringar i ny teknik för att stärka sin konkurrenskraft. Studien visar att företag med en förväntad tillväxt på mer än 15 procent de närmaste två åren i snitt har åtta personer som arbetar med efterlevnad av handelsregler. Det kan jämföras med sex personer hos företag som förväntar sig liten eller ingen tillväxt. Att ha dedikerad personal för regelefterlevnad blir alltså en nyckelfaktor för företag som vill expandera och hantera handelns ökande regelverk.
– I dagens osäkra handelssituation, där tullar, sanktioner och regelverk ständigt förändras, blir en effektiv efterlevnad av handelsregler en tydlig konkurrensfördel. Företag som satsar på att stärka sin kunskap på det här området, ser efterlevnad av handelsregler som en strategisk fördel. Genom att använda avancerad teknik kan de säkerställa att regler följs, minska risker och samtidigt skapa en mer motståndskraftig leveranskedja, säger Jackson Wood, Director, Industry Strategy på Descartes.
Descartes och SAPIO Research genomförde en undersökning bland 887 beslutsfattare inom internationell handel och/eller supply chain intelligence i Argentina, Benelux, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Indien, Japan, Kanada, Mexiko, Norge, Sverige, Kina, Tyskland, Storbritannien och USA. Målet var att förstå vilka strategier som företag använder för att få konkurrensfördelar och säkerställa fortsatt tillväxt, samt att identifiera om dessa varierade beroende på faktorer som land, bransch, företagsstorlek och tillväxt.
Menigo optimerar logistiken med eldrivna truckar från Toyota
I samband med att Menigo får ett nytt fullsortimentslager i Landvetter passar man på att optimera verksamheten med ny teknik och moderna maskiner. Bland annat genom de cirka 140 eldrivna truckar som Toyota Material Handling levererar.
– Att skapa en trygg och säker arbetsplats är av högsta prioritet, så också när vi satsar i Landvetter. I det arbetet är kvaliteten på våra truckar en viktig del. Nu får vi en modernare flotta som kommer att göra stor skillnad i vår dagliga drift. Truckarna är mer ergonomiska och de är utrustade med avancerade säkerhetsfunktioner som minskar risken för olyckor och förbättrar arbetsmiljön för medarbetarna, säger Henrik Peitz, Supply Chain & Operations Director på Menigo. Optimeringen av truckflottan gör att Menigo kan hantera större volymer med färre transporter och högre precision. Med hjälp av de nya truckarna kan till exempel fler burar transporteras per lyft.
– Med färre och effektivare truckar i omlopp ökar produktiviteten, vilket är fördelaktigt både ur ett ekonomiskt och ett säkerhetsmässigt perspektiv, säger Johan Mårtensson, Key Account Manager på Toyota Material Handling.
Korta avstånd vid leverans och service
För att hålla Menigos truckflotta i toppskick kommer Toyota att sköta all service och underhåll. Två tekniker finns på plats i Landvetter och säkerställer att allt fungerar som det ska – varje dag.
– Vi ser till att Menigo har säkra och väl fungerande interna transporter och säkerställer att de har en hög tillgänglighet och effektiv truckpark varje dag. Menigo kan fokusera på sin kärnverksamhet och de ska inte behöva fundera på om truckarna är tillgängliga eller inte – det är vi som ser till att funktionen finns och är fullgod, säger Johan Mårtensson.
Menigo värdesätter det nära samarbetet såväl i vardagen som geografiskt.
– I valet av leverantör är det flera parametrar som spelar in. Bland annat den höga prestanda som Toyota tillhandahåller och möjligheten att de sköter servicen av truckarna på plats hos oss. Dessutom värdesätter vi att produkterna tillverkas i Mjölby, eftersom det ger oss korta avstånd och snabba leveranser av både truckar och reservdelar, säger Henrik Peitz.
Defence Trade Solutions Förenklar exporten av försvarsmaterial med GlobalEASE
Descartes webplattform GlobalEASE har börjat användas av Defense Trade Solutions (DTS) för att automatisera sina kunders exporthantering. DTS erbjuder tjänster inom export och global handel för försvarsindustrin där lösningen främjar bolagets uppdrag att förenkla en ansvarsfull och effektiv handel inom hela försvarsindustrin genom att uppfylla globala lagkrav, såsom International Traffic in Arms Regulations (ITAR) och Export Administration Regulations (EAR).
– Det här är ett stort steg framåt i vår strävan att effektivisera efterlevnaden av exportregler för den amerikanska försvarsindustrin. Genom att integrera Descartes GlobalEASE i leveransmodellen för våra tjänster förser vi försvarsindustrin med den senaste automatiseringen för att snabbare och med mer precision, navigera genom komplexiteten i ITAR och EAR. Tekniken förbättrar arbetsflödena för efterlevnad, påskyndar exportgodkännanden och hjälper till att minimera riskerna, så att våra kunder kan fokusera på att leverera kritiska försvarslösningar till USA:s allierade i tid, säger Steven A. Casazza, CEO för DTS.
Descartes GlobalEASE används av multinationella företag världen över för att hantera allt mer komplexa handelsregler. Den webbaserade plattformen samlar all hantering av tull- och handelsregler på ett ställe, från licenser och dokumentation till efterlevnad av regelverk som OFAC och EAR. Realtidsdata ger företag ökad kontroll och insyn, vilket minskar risken för regelbrott och böter samtidigt som det ger grund för bättre affärsbeslut.
– Vi är glada över att vår lösning hjälper DTS att stödja försvarsindustrins unika behov och sätta ny standard för hur verksamheter tar ansvar för efterlevnad av exportregler. Med osäkerheten för ökade tullar och nya handelshinder, föränderliga regler och geopolitisk instabilitet som gör det svårare att köpa och transportera varor, hjälper Descartes lösningar företag att navigera i dagens komplexa globala handel, säger Brian Hodgson, General Manager, Trade Compliance på Descartes.
—
Descartes hjälper kunder över hela världen genom lösningar som ger dem tillgång till de beslutsstöd – inom strategisk ruttoptimering, transportoptimering och tullhantering – som krävs för full visibilitet och automatisering genom leveranskedjan.
PMI ökade till 53,6 i mars – fortsatt tillväxt i svensk industri
Inköpschefsindex (PMI) för industrin steg för tredje månaden i rad och noterades till 53,6 i februari jämfört 53,5 i februari. Det är den högsta nivån sedan november 2024 och innebär att indexet närmar sig dess historiska genomsnitt (54,3).
– Svensk industri fortsätter att vara i en expansiv fas. Tullhöjningar och en ökad geopolitisk osäkerhet har hittills inte hindrat återhämtningen även om nedåtriskerna har ökat nu när USA höjer tullarna mot europeisk bilindustri, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Delindex för produktion svarade för det största positiva bidraget till ökningen i PMI följt av lagerinköp medan leveranstider, orderingång och sysselsättning drog ned PMI. Industriföretagens produktionsplaner andas fortfarande optimism även om indexet backade i mars till 62,7 från 63,6 i februari. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg i mars till 57,2 i mars från 53,2 i februari, vilket är den högsta nivån på elva månader.
– Sannolikt har vi sett ett trendbrott. Högre tullar och stigande aktivitetsnivå i europeisk industri tenderar att driva upp rå- och insatsvarupriserna även om kronförstärkningen kan dämpa industrins inköpskostnader, säger Kennemar.
Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen gjordes mellan 11–26 mars
”Wow, vilket fantastiskt, högteknologiskt lager!”
Familjeföretaget Varner etablerades i Norge 1962 av Frank Varner och är idag en av de största modekoncernerna i Norden. Sedan starten har företaget vuxit rejält med sina välkända varumärken Cubus, Dressmann, Carlings, Bik Bok, Volt och Junkyard.
Under 2012 organiserade Varner all sin logistik i en central avdelning för samtliga butikskedjor. Syftet var att ta ett strategiskt grepp om sin supply chain och logistik för att säkerställa en hög leveransprecision, effektivitet och långsiktig konkurrenskraft. Bildandet av den nya, centrala logistikorganisationen blev startskottet för en imponerande utveckling av företagets logistik och varuförsörjning, inklusive etableringen av ett högautomatiserat centrallager i Vänersborg.
– Flera år av god tillväxt gjorde att vi till slut samarbetade med ett tiotal 3PL-lager. Kring 2010 var lagerstrukturen alltför vildvuxen, ineffektiv och leveransprecisionen till våra butiker var inte bra, säger Anders Eriksson, Supply Chain Director i Varner och en drivande kraft bakom koncernens logistikutveckling.
Helhetsgrepp över supply chain
Den nya centrala logistikenheten påbörjade under 2013 ett arbete för att standardisera och effektivisera logistiken och ta ett helhetsgrepp över den framtida utvecklingen av sin försörjningskedja. Högsta prioritet i det arbetet var att konsolidera de externa lagren och bygga upp ett eget automatiserat centrallager som säkerställer långsiktig tillväxt med god lönsamhet.
– Våra ägare var väldigt tydliga med att de ville se en förändring där vi tog kontroll över logistiken på ett annat sätt och investerade i en konkurrenskraftig framtidslösning. Ganska snart var det uppenbart att vi skulle etablera ett eget centrallager och vi sjösatte därför en konceptstudie för att fastställa hur ett eget lager borde utformas, givet en rad olika parametrar.
Konceptstudien, som genomfördes i samarbete med Swisslog, inriktades på att ta fram data om SKUer, orderstruktur, materialflöden och analysera hur detta skulle utvecklas under de närmaste tio åren. Studien resulterade i beslutet att bygga ett pallager, ett kartonglager och ett lager för styckplock samt en lösning för hängande plagg. Alltsammans med en hög grad av automation.
Valde Vänersborg
När inriktningen var fastställd bjöd Varner in ett stort antal automationsbolag i en upphandlingsprocess samtidigt som man sökte efter lämplig tomtmark att uppföra anläggningen på.
– Under 2014 fattades beslut om att välja Swisslog som partner för lagerprojektet och efter att ha genomfört en tyngdpunktsberäkning bestämde vi oss för att lokalisera centrallagret i Vänersborg, i närhet Göteborgs hamn, de stora Europavägarna och vår största marknad, Norge, förklarar Anders.
”Världens bästa lager”
Under arbetets gång etablerades även ambitionen att bygga ”världens bästa lager”, vilket med tiden blev en slogan som fortfarande används flitigt för att sätta ribban högt och skapa en intern stolthet över den gemensamma arbetsplatsen.
– Vi tänkte att om vi nu ska bygga det som kanske blir vårt enda lagerprojekt så ska det banne mig bli världens bästa lager, säger Anders med ett skratt och nämner att Varner under tio år har gjort en miljardinvestering i Vänersborg.
Med förvärv av tomtmark, markarbeten, konstruktion av byggnader, automationslösningar, tullager, import och distribution samt organisation av alltsammans blev det utan jämförelse Varners största investering någonsin. En strategiskt helt avgörande satsning som har resulterat i såväl effektivitet, leveransprecision, tillväxtförmåga och därmed konkurrenskraft.
Kontinuerlig expansion
2016 invigdes den nya anläggningen som då huserade ett höglager för pallar, en miniload-anläggning, en AutoStore-lösning, plus en hel del annat.
– Då trodde vi att anläggningen skulle ha tillräcklig kapacitet ganska länge, men så blev det inte. Redan något år efter invigningen började vi addera kapacitet i vår AutoStore och 2020 hade den fördubblats, säger Anders och framhåller att man genomförde what if-scenarios för hur olika utvecklingsscenarios skulle mötas. Och redan när anläggningen projekterades och byggdes tog Varner höjd för tillväxt genom att skapa förutsättningar för att agera flexibelt. Den strategin har varit lyckosam eftersom den gjort det enklare att addera lagerautomation i anläggningen efter hand.
AutoStore nummer två
Den första större expansionen i lagret gjordes 2020. Då fördubblades kapaciteten i AutoStore-anläggningen vilket innebar att 122 robotar, 56 000 lådor och åtta plockstationer adderades. Men redan då stod det klart den snabbt ökande e-handeln krävde ytterligare åtgärder, samtidigt som Varners ägare ville skapa förutsättningar för att ytterligare öka försäljningen online.
– Tidigt 2021 tog vi upp en diskussion med Swisslog kring hur vi skulle kunna hantera situationen. Slutsatsen blev ganska snabbt att hur vi än gör så handlar det om en stor investering, men våra ägare pushade på oss för att verkligen gå vidare och satsa, både för att öka vår kapacitet för den växande näthandeln, men även för att ge våra kunder och butiker bättre och snabbare service, berättar Anders.
Investerat smart
Lösningen blev att bygga ut lagret med 20 000 kvadratmeter och installera en ny, hypersnabb AutoStore som används uteslutande för leveranser till e-handelskunder, medan den befintliga AutoStore-lösningen hanterar varuförsörjningen till de cirka 1 100 fysiska butikerna i Sverige, Norge, Finland och Island.
Den nya AutoStore-lösningen invigdes 2023 och kan hantera 7 500 orderrader per timme, vilket gör den till en av de snabbaste i världen. Fullt utbyggd består lösningen av 323 robotar och 330 000 lådor. Och det finns viss expansionsmöjlighet kvar i lagret. Exempelvis är det möjligt att bygga ut lagret med 14 000 pallplatser och med fler plockstationer. Men därefter är det stopp.
– Jag tycker vi har investerat smart. Vi har tagit kostnaden för en ny lagerfastighet och infrastrukturen men bara 75 procent av vår automationslösning och genomflödet. Resterande kostnader tar vi i takt med att kapaciteten behöver öka och vi har fortfarande en bra tillväxtkapacitet, säger Anders.
”Här vill jag jobba!”
De senaste åren har Varners logistikutveckling handlat mycket om att utveckla försörjningsflödena utifrån ett mer produktionslogistiskt flödestänkande – från leverantörer till butik och konsument. I det arbetet är bolagets lagerchef sedan i juni 2022, Anne Holopainen, en nyckelspelare.
– Jag var ganska nöjd med det jobb jag hade, men när jag första gången klev in på lagret i Vänersborg så var det med en känsla av ”wow, vilket fantastiskt, högteknologiskt lager, här vill jag jobba!”. När jag erbjöds jobbet som lagerchef var det lite som en dröm att få arbeta i Europas kanske modernaste lager och en av Nordens största modekoncerner, säger Anne med en passion som inte går att ta miste på.
Med trettio års erfarenhet av olika logistikroller, bland annat på Nobia och Rexel, har Anne stor erfarenhet av både logistik, ledarskap och inte minst processutveckling.
– Innan Varner hade jag aldrig arbetet i en så pass högteknologisk logistikverksamhet. Det jag bland annat har bidragit med är en ny arbetsorganisation där vi arbetar processtyrt, med tydliga KPIer, mer struktur och standardisering. Det i sin tur har bidragit till att vi har förbättrat vår produktivitet och leveranssäkerhet de senaste åren.
Som en lagledare
Med hundratals medarbetare – både egna anställda och tillfällig personal under högsäsonger – är Annes ledarskap starkt människocentrerat. För även om lageranläggningen är högteknologisk så gäller det att få till ett bra samspel mellan teknik och människor.
– Min roll är lite som att vara en lagledare här. Jag lägger därför mycket tid på att stötta och motivera våra fem processägare i deras arbete och ser till att helheten fungerar på ett bra sätt. Det gäller att ta tillvara alla människors styrkor, förstå deras drivkrafter och bidra till att medarbetarna ska trivas och vilja prestera bra, säger Anne och berättar att hon nu är nöjd med hur verksamheten fungerar.
– Nu är vi i ett läge där vi främst fokuserar på ständiga förbättringar och på att utveckla arbetsmiljön. Det känns otroligt roligt och jag njuter varje dag av att gå runt i produktionen, höra bandet rulla, se kartonger åka på banan på väg ut till våra butiker och kunder. Jag tror faktiskt att vi har världens bästa lager!
Detaljhandeln är fortsatt Pessimistisk – e-handeln sjunker kraftigt
De svenska handelsföretagens syn på kommande tre månader är dyster. Framtidsförväntningarna inom sällanköpshandeln, dagligvaruhandeln samt partihandeln föll i mars visar Svensk Handels Handelsbarometer. Samtidigt visar organisationens E-handelsindikator att e-handeln bromsar in kraftigt i februari.
I över tre års tid har handelsföretagens framtidsutsikter utifrån parametrarna försäljning, antal anställda, samt lönsamhet varit pessimistiska. Aldrig tidigare i Handelsbarometerns historia har en sådan långtgående dyster trend kunnat noteras. Framtidstron inom såväl sällanköpshandeln som daglighandeln rasar i månadens mätning. Den förra med -3,0 enheter, vilket resulterar i ett indikatorvärde på 89,9, och den senare med -4,6 enheter, vilket innebär ett indikatorvärde på 92,0. Den främsta anledningen till den stora nedgången är en alltmer dämpad syn på framtida lönsamhet och försäljning.
– Resultaten vi idag presenterar kanske kommer som en överraskning för människor runt om i landet som följt debatten under senare tid. Här vill vi ändå markera klart och tydligt. Den svenska handeln har det oerhört tufft just nu. Det råder inga tvivel om att företag och jobb runt om i landet, i såväl större som mindre städer, nu står på spel, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel och fortsätter:
– Att en så pass central och viktig bransch som handeln präglats av pessimism i över tre års tid borde få varningsklockorna att ringa. Just nu slås i övrigt välmående företag ut, och med dem även viktiga arbetstillfällen och skatteintäkter.
Flertalet faktorer talar dessutom för att den dystra trenden kan komma att hålla i sig under en längre tid. En tilltagande inflation, som pressar upp marknadsräntor, i kombination med den geopolitiska osäkerhet som går att bevittna, slår hårt mot konsument, och därmed också handelsföretagen.
– Att priserna, och genom det räntorna, tar fart uppåt har en mycket negativ effekt på hushållens konsumtion, vilket i sin tur hotar återhämtningen inom handeln och i den svenska ekonomin i stort. Här befinner sig handeln i en rävsax. Samtidigt som kostnaderna ökar och lönsamheten faller, måste företagen försöka hålla priserna nere för att behålla sina kunder. För många blir det tyvärr en omöjlig ekvation, säger Sofia Larsen.
Enligt Svensk Handels E-handelsindikator uppgår e-handelns omsättning för februari månad till 9,7 miljarder kronor. Det är en minskning med 16 procent jämfört med februari 2024, vilket ytterligare understryker den svenska handelns utsatta läge.
– Detta blev en dubbelsmäll för e-handeln. Färre e-handlade i februari, och dessutom för mindre summor. Det är ett tydligt kvitto på att 2024 års återhämtning har kommit av sig och att konsumenterna ännu är försiktiga med att göra inköp. Det är tveklöst en konsekvens av det tuffa ekonomiska läge vi befinner oss i. För många e-handelsföretag är de tuffa tiderna långt från över, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.