Fortsatt hög press på globala supply chains – ”Störningar är det nya normala”

Även om priserna för containerfrakt har rasat, så fortsätter störningarna i de globala försörjningskedjorna. Detta konstaterar supply chain-analytikern Lora Cecere i en aktuell artikel i Forbes och refererar till januari månads Global Supply Chain Pressure Index, GSCPI. 

Av indexet framgår att störningarna för 35:e månaden i rad är mer omfattande än vid den globala recession som rådde i slutet av 2007, vilket innebär att indexet stöder Ceceres uppfattning att störningar, disruptioner, är det nya normala för alla ledare i supply chain. Mot den här bakgrunden menar hon att supply chain ansvarig bör skriva ut resultaten från den senaste Global Supply Chain Pressure Index och därefter boka ett möte med företagets CFO och beskriva fem åtgärder som kan förbättra det egna företagets balansräkning. I korthet och i fri översättning är det följande budskap som bör förmedlas till finanschefen, menar hon:

  • Den mest effektiva försörjningskedjan – som har lägst rörlig kostnad – är inte den mest lönsamma och kan ge en högre totalkostnad. Därför behöver tekniker för nätverksdesign och modellering användas för att se hur variationer i tillgång och efterfrågan påverkar totalkostnaden.
  • Excelark genererar inte de bästa besluten, eftersom de inte kan modellera den komplexitet som råder i dagens supply chains.
  • Funktionella mätetal som fokuserar på kostnader leder till suboptimering i försörjningskedjan, exempelvis lägsta tillverkningskostnad, lägsta transportkostnad eller lägsta inköpspris. Lösningen är att använda styrkort som grund, där tillväxt, lageromsättningshastighet, marginal och utnyttjande av tillgångar fokuseras.
  • Fokusera på hur organisationen fattar beslut, så att regionalt beslutsfattande som suboptimerar helheten (ex. vis genom att sätta för låga mål för att säkra bonusutbetalningar) undviks eller omvänt att det centrala beslutsfattandet reducerar det regionala ansvaret och engagemanget. Kort sagt hitta rätt balans. 
  • Fokusera på komplexitetsminskning, men med fokus på kunden. Använd modelleringsverktyg för att rationalisera komplexitet och analysera hur försörjningskedjans långa svans (Lågvolymprodukter med hög grad av variation) påverkar lönsamheten. Utvärdera kontinuerligt effekten av marknadsdrivna aktiviteter på försörjningskedjan samtidigt som du ställer frågan: ”Är detta viktigt för kunden?”.

Läs Forbesartikeln här

Fler nyheter

Flexibilitet, planering och visibilitet – en nödvändighet i en föränderlig värld?

”Digitalisering har blivit en nödvändig del av dagens affärslandskap, särskilt inom supply chain. Genom att införa digitala lösningar kan företag uppnå en flexibilitet som är avgörande för att undvika obalans och en ineffektiv lagerhantering. Men hur får man en bättre effektivitet och vilka utmaningar står företag inför när de försöker förbättra sina supply chain-processer?”

Så börjar Jens Dremos och Robert Janssons krönika i senaste numret av SCE. Läs den här!

Läs mer »

Stadiums prisade RFID-lösning levererar – ”från 65 till 99,5 procents korrekthet”

En viktig faktor bakom den svenska sport- och sportmodekedjan Stadiums framgångar är det ambitiösa och systematiska arbetet med att utveckla en förstklassig logistik och varuförsörjning. Ett arbete som resulterade i att Stadium 2022 belönades med Svensk Handel pris ”Årets logistiklösning”. Det som belönades var Stadiums framgångsrika arbete med att införa RFID, Radio Frequency Identification. Ett arbete som nu levererar både ökad försäljning och bättre lönsamhet som en följd av en saldokorrekthet på 99,5 procent.

Läs mer »