PMI: ”Aldrig tidigare har vi sett så höga indextal under så lång tid”

PMI Inköpschefsindex för november indikerar en fortsatt stark konjunktur. PMI för tillverkning sjönk till 63,3 i november men industrikonjunkturen betecknas fortsatt som robust. PMI tjänster ökade under novemberfrån 68,0 till 68,7 vilket är en historiskt hög siffra som återspeglar en mycket god konjunktur. Sammantaget backade PMI-total i november (Tillverkning och Tjänster) för andra månaden i rad till 63,3 från 64,2 i oktober. Det är dock den femtonde månaden i rad som indexet är över det historiska snittet (54,8) vilket visar på en fortsatt robust svensk konjunktur.

– Ökad smittspridning i Europa och utbudsstörningar i leverantörsleden har hittills inte hindrat industrin från att växa även om nedåtriskerna inte kan negligeras om nya restriktioner skulle införas. Aldrig tidigare har vi sett så höga indextal under så lång tid, vilket tenderar att leda till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna, säger Jörgen Kennemarsäger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 

Produktionsplanerna i industrin är expansiva och nådde i november en ny årshögsta nivå, vilket tyder på att industriföretagen har en fortsatt positiv syn om konjunkturen. Kostnadstrycket i industrin är stigande även om index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser avtog något i november (93,6) efter rekordnivån i oktober.

Tjänstebranschens delindex för orderingång svarade för den största månatliga ökningen i november följt av affärsvolym medan delindex för sysselsättning och leveranstider backade. Index för orderstockar nådde en ny rekordnivå i november samtidigt som affärsplanerna ligger kvar på höga nivåer i tjänstesektorn.

Fler nyheter

Posti Group förvärvar Veddestagruppen – integreras med Aditro Logistics

Posti Group och ägarna till Veddestagruppen, har tecknat ett avtal där Posti Group förvärvar hela aktiekapitalet i Veddestagruppen AB. Veddestagruppen ägs av PEQ Invest och medlemmar i företagsledningen. Efter slutförd affär kommer Veddestagruppen integreras med Aditro Logistics, Posti Groups svenska dotterbolag. Parterna har kommit överens om att inte avslöja köpeskillingen.

Läs mer »

”Visa vad både produkt och fraktalternativ kostar för miljön”

När du en gång vant dig vid fri frakt är det svårt att plötsligt börja betala för den verkliga frakt- och returkostnaden. Samtidigt vill allt fler konsumenter veta vilken miljöpåverkan deras konsumtion har.
– Här har e-handlare en möjlighet att sticka ut och faktiskt visa vad både produkt och fraktalternativ kostar för miljön, säger Anna-Maria Petisme som forskar kring e-handel och hållbarhet, med fokus på produktreturer, vid Jönköping International Business School.

Läs mer »

Logistikautomation – allt är rätt, men vad är rätt för dig?

Merparten av all materialhantering som sker i världen görs fortfarande med manuella truckar och manuell plockning. Men det sker en snabb tillväxt inom olika typer av logistikautomation, exempelvis inom e-handeln men även i den traditionella detaljhandeln, dagligvaruhandeln och i industrin. Alla möjliga upplägg kan vara rätt: manuellt, halvautomatiserat eller helautomatiserat/integrerat. Den centrala frågan som behöver besvaras är ”vad är rätt för oss?”. Det säger Henric Hasth i sin senaste krönika i Supply Chain Effect.

Läs mer »