SiB Solutions tre grundare, fr.v. Staffan Persson, Stefan Borg och Lennart Bergström.

SiB Solutions får Scania som delägare – fortsatt global expansion

Snabbväxande logtechbolaget SiB Solutions gör en nyemission och tar in 50 miljoner kronor. Investeringen kommer från Scanias nya miljardfond, Scania Growth Capital II, som just inrättats. Fonden och befintliga ägare i SiB Solutions har dessutom option på ytterligare 37 miljoner kronor, vilket innebär att totalt 87 miljoner kan investeras i bolaget. Pengarna ska användas till SiB Solutions fortsatta globala expansion och utveckling av sitt erbjudande för intelligent videoanalys och AI med målet att minimera fel logistikprocesser.

SiB Solutions gjorde sin senaste nyemission 2021. Då tog man in 50 miljoner kronor, från nya och gamla investerare. Under ett tufft investeringsklimat 2022 där många börsbolag sett en kraftig nedgång går SiB Solutions mot strömmen. I och med investeringen från Scania Growth Capital II, blir fonden största minoritetsägare i SiB Solutions. Tillsammans med befintliga ägare har fonden option på ytterligare 37 miljoner kronor. Investeringen i SiB Solutions blir fondens första investering.

– Vi har utvecklats väldigt väl och är nöjda med utfallet utifrån rådande omvärldsläge, och har inte dragits med i den kraftiga nedgång många tvingats uppleva under året. Vi har framgångsrikt etablerat oss i USA, UK och Nederländerna samtidigt som vi tecknat avtal med nya kunder i Sverige, säger Stefan Borg, CEO på SiB Solutions.

Scanias nya fond, Scania Growth Capital, förvaltas av East Hill Equity med ett baskapital om 200 miljoner euro. Fonden fokuserar på investeringar inom b2b-affärer med mjukvara, produkter, lösningar och tjänster inom mobilitet, uppkoppling, autonomi, elektrifiering och hållbarhet.

– Att minska fel i logistikkedjan är en viktig möjliggörare för mer effektiva och hållbara transportlösningar; plocka, packa och lasta utgör majoriteten av felen i en typisk logistikkedja. Vi kom i kontakt med grundarteamet på SiB Solutions för ungefär ett år sedan och de fångade omedelbart vår uppmärksamhet, vilket ledde till denna investering. Vi är glada över att komma in som aktieägare och få möjligheten att vara en del av en tillväxtresa tillsammans med det stabila SiB-teamet, säger Daniel Riazzoli, partner på East Hill Equity.

Inom logistikbranschen försvinner gods till ett värde av tio miljarder euro varje månad. Samtidigt är kostnaderna för att rätta till problemen dubbelt så stora. Det är något som SiB Solutions ändrar på med hjälp av AI och intelligent videoanalys som kan upptäcka fel och avvikelser som sker i logistiken.

– Investeringen gör att vi kommer kunna fortsätta förändra logistikvärlden med banbrytande teknologi samtidigt som vi lägger i en ny växel när det kommer till vår internationella expansion, säger Stefan Borg.

SiB Solutions har tidigare kommunicerat att man planerat för en börsintroduktion som nästa steg, men med dagens börsklimat övervägs andra möjligheter.

– Vi såg en börsintroduktion som ett bra nästa steg, men när vi nu tittar in i framtiden ser vi flera olika möjligheter för SiB Solutions. Vi kommer utvärdera och välja den väg som passar bäst för bolagets fortsatta utveckling, säger Stefan Borg.

Största ägare i SiB Solutions efter nyemissionen är grundarna Stefan Borg, Lennart Bergström och Staffan Persson, Scania Growth Capital II, Mats Johansson, Anders Pettersson samt Nidoco.

Fler nyheter

Once upon a time …

”Det var en gång en kundvision i supply chain-världen som blev verklighet. Man undrar än idag hur detta kunde hända. All teknik fanns redan på plats, men ack så svårt supply chain-världen hade att lyckas. Så en dag hittade en företagsledning i en nordisk industrikoncern nyckeln till supply chain-visionens förverkligande.” Så inleds Hans Berggrens och Daniel Larsons intressanta krönika i SCE.

Läs mer »

Blue Equity blir delägare i LangebÆk

Blue Equity inleder ett partnerskap med Langebæk A/S och förvärvar minoritetsandelar i ett av Skandinaviens ledande rådgivande konsultföretag inom Supply Chain Management, logistik och lager.

Läs mer »