Large container ship loads cargo in logistic port with crane. Concept import export business. Aerial top view.

WSJ: USA och Kina frikopplas än mer

Amerikanska företag väljer bort Kina, konstateras Wall Street Journal i veckan. Importen från Kina till USA ökade förvisso med 1,5 procent från mars till april, men Kinas andel av den amerikanska varuimporten sjönk till den lägsta nivån sedan 2006. Nedgången kommer i takt med att geopolitiska spänningar alltmer påverkar beslut kring partners och geografiska marknader i försörjningskedjan, och amerikanska företag letar efter alternativ till kinesiska leverantörer. Det som Kina har tappat har till stor del hamnat i Europa, Mexiko och i andra asiatiska länder (se figuren). En grupp av 25 asiatiska och sydasiatiska länder, däribland Indien, Japan och Vietnam, stod för 24,7 procent av den amerikanska varuimporten under perioden april 2022-april 2023. Utvecklingen avspeglas i en omfattande pågående och planerad reshoring av tillverkning samt i förändrade mönster i världens containertrafik och lageretablering. 

Fler nyheter

Optilogic och Langebæk i strategiskt samarbete

Langebaek och Optilogic etablerat ett strategiskt partnerskap med ambitionen att leverera ett ökat värde till nordiska kunder genom ett erbjuda en kombination av Optilogics teknologilösningar och Langebaeks expertis inom Supply Chain Design.

Läs mer »

Hälsokraft effektiviserar sitt lagerplock med över 400 procent

I juni 2023 flyttade hälsokostkedjan Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta att serva kunderna effektivt och öka servicegraden investerade bolaget i en AutoStore-lösning från Element Logic. Hälsokraft startades 1993 och bedriver e-handel och butikshandel genom 60 handlarägda butiker över hela Sverige.

Läs mer »